Austrálie a Nový Zéland si připomněly výročí invaze do Turecka

Canberra - Austrálie a Nový Zéland slaví 25. duben jako den vzpomínky na padlé v 1. světové válce. Výročí invaze do Turecka se tradičně stalo dnem všech vojáků, kteří za Austrálii bojovali nebo bojují. Vzpomínat začali Australané ještě před úsvitem. Konaly se bohoslužby a piety před budovou parlamentu v Canbeře se zúčastnil i premiér Kevin Rudd. „Gallipoli je místem hrozných ztrát. Přesto jsme na své vojáky hrdí, bojovali statečně,“ vysvětlil při příležitosti letošního výročí australský ministr zahraničí Steven Smith.

Útok na Turecko v roce 1915 byla první společná operace australských a novozélandských jednotek během 1. světové války. Snažili se obsadit poloostrov Gallipoli a otevřít spojencům cestu k Černému moři a do Ruska. Vylodili se 25. dubna, akce ale dopadla kvůli špatné taktice a chybám katastrofálně. Výsledkem několika měsíců bojů byli jen mrtví - 8 tisíc Australanů, 3 tisíce Novozélanďanů, 21 tisíc Britů a 86 tisíc Turků.

94 let po masakru si ale smutné výročí dokáží Australané a Turci připomínat společně, přímo na poloostrově Gallipoli. Nelitovali ani dlouhého čekání na svítání. „Hrdinové, kteří prolili svou krev v cizí zemi, mohou spát pokojně. Leží tu bok po boku s tureckými vojáky a stejně jako oni budou navždy v našich srdcích,“ prohlásili představitelé turecké armády.

Výročí si v pátek připomínali i Arméni. Tam ale tón demonstrací nebyl tak smířlivý. Arméni tvrdí, že Turci v letech 1915 - 1917 systematicky vyvraždili 1 a půl milionu lidí a považují to za genocidu. Turecko tenhle termín odmítá.