V islandských volbách vítězí levice

Reykjavík - Levice vede podle oficiálních odhadů v předčasných parlamentních volbách, které se v sobotu konaly na Islandu. Oznámila to dnes agentura AFP krátce poté, co se o půlnoci SELČ uzavřely hlasovací místnosti. Podle projekcí místní televize získají levicové strany 35 až 36 křesel v třiašedesátičlenném parlamentu. Šéf pravicové Strany nezávislosti už porážku ve volbách uznal a šéfka sociální demokracie naopak vyhlásila své vítězství.

Analytici předem odhadovali, že voliči rozhodující o složení nového parlamentu potrestají minulou středopravou vládní koalici za její odpovědnost za hlubokou krizi a odevzdají hlasy levici. V takovém případě bude mít Island poprvé v historii levicovou červenozelenou vládu Sociálnědemokratické aliance (SDA) a Levicově-zeleného hnutí.

Poválečné politice a vývoji po studené válce přitom zcela dominovala pravicová Strana nezávislosti, jejíž vůdce Geir Haarde byl s celou svou vládou letos v lednu donucen odstoupit. Haardeho vláda byla vůbec první vládou na světě, která padla v důsledku nynější hospodářské krize.

Haardeho nástupce v čele Strany nezávislosti Bjarni Benediktsson už dnes porážku ve volbách přiznal. „Tentokrát jsme prohráli, ale v budoucnu znovu zvítězíme,“ řekl novinářům ve svém volebním štábu. Podle dostupných informací získala Strana nezávislosti jen 22,4 procenta hlasů, což je hluboko pod dosud nejhorším volebním výsledkem z roku 1987, kdy pro ni hlasovalo 27 procent voličů. V roce 2007 získala 36,6 procent hlasů.

Levice zřejmě ovládne islandský parlament

Naopak sociální demokracie podle průběžných výsledků získá 32,8 procenta hlasů a její spojenec Levicově-zelené hnutí 19,8 procenta, což v součtu představuje většinu 52,6 procenta.

Sociální demokraté chtějí jako součást ozdravného balíčku členství v Evropské unii a státní investice především do infrastruktury, o nichž se však ještě neví, jak budou financovány. Příští premiérkou Islandu se v případě předpokládaného vítězství červenozelených stane Jóhanna Sirgurdardóttirová, žena, která již před volbami vedla prozatímní krizový kabinet.

Sigurdardóttirová dnes vyhlásila své vítězství ve volbách poté, co se po sečtení 42 procent hlasů potvrzují předvolební odhady a projekce z hlasovacích místností. „Věřím, že to bude naše velké vítězství,“ řekla svým stoupencům.

Geir Haarde
Zdroj: ČT24