Americká armáda porušila podle Iráku dohody

Bagdád – Američtí vojáci svou akcí v centrální části Iráku, při níž zahynuli dva Iráčané, porušili bezpečnostní dohody s vládou blízkovýchodního státu. Řekl to irácký premiér Núrí Málikí, který operaci považuje za zločin. Armáda Spojených států by proto měla odpovědné osoby vydat iráckým soudům. Příslušníci amerických ozbrojených sil v neděli ráno zaútočili ve městě Kútu vzdáleném asi 160 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu na obytný dům. V něm se měli nacházet šíitští bojovníci. Při operaci zahynul muž, který podle vojáků zajišťoval dodávky íránských zbraní iráckým šíitům. Při akci zemřela také jedna žena a šest domnělých povstalců bylo zatčeno. Irácké úřady tvrdí, že o vojenské operaci v Kútu nebyly informovány.

Prohlášení Málikího, kterým akci odsoudil, předcházela demonstrace stovek šíitských obyvatel Kútu proti počínání amerických jednotek v tomto městě.

USA mají nyní v Iráku kolem 137 tisíc vojáků. Podle bezpečnostní dohody mezi Irákem a Spojenými státy nesmí americké síly provádět vojenské operace bez povolení iráckých úřadů a jejich spolupráce. Vojáci USA však mají zaručenu imunitu před vyšetřováním zdejšími soudy, s výjimkou těžkých zločinů spáchaných mimo službu a za hranicemi svých vojenských základen.

Americké síly mají zemi opustit nejpozději do konce roku 2011. Nový americký prezident Barack Obama ale přislíbil stažení velké části amerického kontingentu už do konce srpna 2010. Do konce letošního června přitom mají americké bojové oddíly opustit města a přesunout se na základny.