Obamových sto dnů přineslo vlídnější tvář světu

Washington - Americký prezident Barack Obama bude ve středu stý den ve funkci. Jeho první kroky v úřadu byly spojené především s řešením ekonomické krize, dostalo se ale i na plnění volebních slibů v podobě plánů na uzavření sporné věznice Guantánamo, stažení Američanů z Iráku a posílení jednotek v Afghánistánu. Dal najevo, že USA pod jeho vedením budou více spolupracovat při ochraně životního prostředí.

Čechům a Polákům řekl, že pokud Teherán prokazatelně ustoupí od svého údajného jaderného vojenského programu, nebudou možná radar v Čechách a základna s raketami v Polsku nezbytné. Z Hradčanského náměstí v Praze slíbil, že USA sníží svůj jaderný arzenál, začnou nová jednání s Ruskem a po více než deseti letech odkladů podepíší smlouvu o úplném zákazu jaderných zkoušek.

Obama polevuje v protiteroristickém tažení

Podle amerických médií přinesl Obama do globální diplomacie vřelejší tón. Snaží se napravit vztahy s muslimským světem a uvolnit půl století trvající napětí s komunistickou Kubou. Zatím ale není jasné, zda Obamova snaha dávat přednost jednání před konfrontací přinese diplomatický průlom, nebo ji budou předáci těchto zemí interpretovat jako slabost. Domácí opozice už se dává slyšet, že Obama polevuje v protiteroristickém tažení. I někteří Obamovi spolupracovníci vidí jen malé šance k zastavení postupu islámského radikalismu v Pákistánu nebo k rozdrcení Talibanu a al-Káidy v Afghánistánu.

Za největší Obamův úspěch se v USA považuje rychlé prosazení plánu na hospodářské oživení v hodnotě 787 miliard dolarů. Navzdory slibům, že dostane státní výdaje pod kontrolu, ale jeho rozpočet 3,55 bilionu dolarů vyžene deficit do rekordní výše 1,8 bilionu a během deseti let zdvojnásobí státní dluh. Obamovy oživovací snahy počítají s daňovými škrty pro střední třídu, s rozšířením zdravotní péče a zkvalitněním školství, s obnovou infrastruktury a s rozvojem obnovitelných zdrojů energie. Prezident oznámil také plán v hodnotě 275 miliard dolarů na pomoc majitelům zadlužených nemovitostí před vyvlastněním a stomiliardový plán na záchranu bank. Ještě před Obamovým příchodem schválil Kongres na stejný účel 700 miliard dolarů.

Prezident se zatím neshoduje s republikány

Prezident začal také stavět základy zdravotní reformy a zákonodárství pro boj s globálním oteplováním. Plán na omezení skleníkových plynů, stejně jako reforma zdravotní péče, má ale v Kongresu daleko ke schválení a u obou projektů se čeká lítý parlamentní boj. Navzdory volebním slibům se Obamovi zatím nedaří nalézt na politické scéně shodu s opozičními republikány. Z průzkumů vyplývá, že Američané jsou po příchodu Obamy více rozděleni podle stranického dresu, než to bylo za Bushe.

Za prvních sto dnů Obama podepsal více prezidentských výnosů, memorand a proklamací než jeho předchůdci od dob Franklina Roosevelta. Strávil také nejvíce času v zahraničí ze všech dosavadních prezidentů. Američanům se zjevně nový prezident stále líbí. S jeho prací je spokojeno za první tři měsíce v průměru 63 procent občanů. Velkou oblibu má i nová první dáma Michelle Obamová, která se stala novou americkou módní ikonou.