Jihokorejci ochránili Severokorejce před útokem pirátů

Soul - Jihokorejská válečná flotila zachránila před piráty nákladní loď Severní Koreje. Ta se před ozbrojenci snažila uniknout poblíž somálských břehů. Jihokorejský křižník zapojil do akce vrtulník poté, co zachytil nouzové volání severokorejského plavidla. Obě země jsou přitom od 50. let ve válečném stavu.

Skupina pirátů se k severokorejské lodi přiblížila na tři kilometry, v tu chvíli je ale zastavila vojenská helikoptéra jihokorejského torpédoborce. Ta piráty zahnala s pomocí odstřelovačů. Vrtulník pak navedl severokorejskou loď do bezpečí. Za to si vysloužili jihokorejci poděkování svých severních sousedů, kteří jim ho odeslali pomocí radiového spojení. 

Podle agentury Reuters šlo o první případ, kdy jihokorejská loď zasáhla na záchranu severokorejského plavidla v mezinárodních vodách. Torpédoborec Jižní Koreje působí v nebezpečných vodách teprve od začátku dubna, za tu dobu už zmařil útok pirátů na dánskou loď. Dnes se podařilo odvrátit další útok. 

Severní a Jižní Korea jsou přitom od konfliktu v polovině minulého století stále ve válečném stavu, protože v roce 1953 uzavřely pouze příměří, nikoli mírovou smlouvu.