V Gruzii prý potlačili armádní vzpouru proti cvičení NATO

Tbilisi - V Gruzii došlo na jedné z armádních základen údajně k vojenskému převratu. Oznámilo to tamní ministerstvo obrany, podle něhož za akcí stojí Rusko. Podle původního prohlášení bylo cílem akce ovládnout zemi a zbavit se prezidenta Michaila Saakašviliho, údajně se plánoval i atentát na něj. Později vládní činitelé připustili, že šlo o jen odpor části armády proti společnému cvičení NATO v Gruzii, které má začít ve středu. Incident už údajně skončil a vyšetřuje se. Prezident Saakašvili označil vzpouru za „vážnou hrozbu“. Ruský vyslanec při NATO odmítl, že by Moskva byla do této akce zapojena, a NATO ujistilo, že plánované cvičení se bude konat.

Podle gruzínského ministra obrany Davida Sicharulidzeho se dnes za úsvitu na vojenské základně Muchrovani vzbouřilo 500 vojáků. Vzpouru údajně inicioval člověk, který nemá vztah ke zdejšímu tankovému praporu. Zapojeni prý byli do spiknutí i civilisté a velitelé jiných armádních praporů. Gruzínská vláda vyslala na vojenskou základnu Muchrovani řicet kilometrů od Tbilisi 30 tanků. Situaci už má prý Gruzie pod kontrolou a incident se nyní vyšetřuje. Velitel základny byl zatčen, členové širšího vedení budou podrobeni výslechu.

Michail Saakašvili:

„Cílem bylo zorganizovat rozsáhlé povstání v Tbilisi a podkopat svrchovanost Gruzie a její euroatlantickou a evropskou integraci.“

„Ministerstvo vnitra v poslední době vyšetřuje operativní informaci, podle níž se v některých částech armády chystá vojenský převrat. Podle dostupných informací jsou jeho organizátory bývalí vysoce postavení důstojníci,“ informoval dnes na tiskové konferenci v Tbilisi mluvčí ministerstva vnitra Šota Utiašvili.

Podle něj má v převratu na základně Muchrovani prsty Moskva, ta si prý zaplatila spojence v Gruzii. „Jak je vidět, tento plán byl koordinován s Ruskem. Přinejmenším měl zmařit vojenské cvičení NATO v Gruzii, v nejhorším případě to měl být rozsáhlý vojenský převrat v zemi,“ dodal. Později ministerstvo oznámilo, že cílem bylo zbavit se gruzínského prezidenta Saakašviliho. „Žádám našeho severního souseda, aby se zdržel podobných provokací,“ vyzval Saakašvili.

Velvyslanec ČR v Gruzii Ivan Jestřáb:

„Nerad bych zpochybňoval jakékoli prohlášení ministerstva vnitra Gruzie. O tom, co se skutečně děje na této vojenské základně, nemáme zatím podrobnější informace. Tato záležitost je příliš čerstvá. Doufám, že se během krátké chvíle dozvíme více.“

Rusko na obvinění Gruzie z účasti na vzpouře odpovědělo, že nemá jakýkoli zájem na svržení Saakašviliho režimu. Moskva označila nařčení za nesmysl a provokaci, která prý má sloužit vnitropolitické situaci v Gruzii. Zprávy z Gruzie zatím nepotvrdil ani zdejší český velvyslanec Ivan Jestřáb. Také zpravodaj ČT Josef Pazderka potvrdil, že zatím nelze tyto informace ověřit z nezávislých zdrojů.

Rogozin: Zvykli jsme si na to, že Rusko může i za krupobití

„Už jsme si postupně zvykli na nesmyslné obviňování gruzínské strany, že za všechno může Moskva, i za krupobití,“ prohlásil dnes ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. Podle Rogozina je obvinění Gruzie snahou Saakašviliho odpoutat pozornost od domácích problémů. „Vzpoura na vojenské základně je odrazem politické a ekonomické krize, která se za Saakašviliho prezidentství neustále prohlubuje. To, co se děje dnes, je totální rozpad gruzínské armády a státu,“ dodal.

Gruzie zažívá poslední dobu neklidné dny, opozice vyvolává už několik týdnů protivládní protesty, které mají za cíl svrhnout Saakašviliho režim. Dnešní události by podle některých hlasů mohly nasvědčovat tomu, že Saakašvili už ztratil důvěru jak vojáků, tak tajných služeb, a že vzpoura dokazuje, že už vyčerpal svůj mandát a měl by odstoupit. „Je naprosto zřejmé, že vláda chtěla odpoutat pozornost od protivládních protestů,“ okomentoval dnešní události gruzínský opoziční vůdce Kacha Kukava.

Mezi Tbilisi a Moskvou panují dlouhodobě napjaté vztahy, které se ještě vyostřily po loňské srpnové válce o proruský separatistický region Jižní Osetii. Situace se ještě více vyhrotila poté, co Severoatlantická aliance oznámila, že chystá na květen vojenské cvičení na území Gruzie.