Proti Brownovi se staví už i labouristé, spekuluje se o nástupci

Londýn - Pozici britského premiéra Gordona Browna v těchto dnech oslabuje nejen kritika konzervativců a pokles popularity, ale dostává se pod tlak i své vlastní Labouristické strany, a dokonce se spekuluje o jeho možných nástupcích - ministru spravedlnosti Jackovu Strawovi nebo ministru zdravotnictví Alanu Johnsonovi. Minulý týden Brown zažil v parlamentu dvojí fiasko a poznamenala ho také aféra s jeho mediálním poradcem. K jeho problémům přispěly i jeho vlastní politické přehmaty, například váhání s vypsáním předčasných voleb po nástupu do funkce. Labouristé v průzkumech propadli za opozičními konzervativci a ztrácejí nejméně 18 procent. Předpokládá se, že v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu utrpí labouristé další nezdar. Parlamentní volby musí Brown vypsat do začátku června 2010.

Brown v parlamentu prohrál hlasování o nepálských vojácích, Gurkhách, kteří tak získali plošně právo se ve výslužbě usazovat v Británii. Proti premiérovi se postavilo i několik desítek labouristických poslanců. Ve čtvrtek pak Brown utrpěl další porážku, když musel odstoupit od slibu nechat hlasovat o reformě poslaneckých odměn. Brown se rozhodl, že nevyčká na dokončení studie o reformě poslaneckých odměn a rovnou navrhne zrušení náhrad za provoz londýnských domů poslanců z obvodů mimo Londýn a nahradí je dietami. Odpůrci tvrdili, že populisticky nadbíhá voličům a vysmívali se i jeho rozpačitému projevu v jeho videoklipu umístěném na YouTube.

Rozpočet 22. dubna ukázal rekordní zadlužování země a poskytl opozičním konzervativcům další snadný terč ke kritice. Následovala aféra kolem Brownova mediálního poradce Damiena McBridea, jehož maily o možnosti pomlouvačné kampaně proti vedoucím toryům se dostaly na veřejnost. McBride sice rychle odstoupil, ale Brown se za něj omluvil až po několika dnech a záležitost byla interpretována jako symbol morálního úpadku labouristické vlády a jako příznak toho, že Brown ztratil politický instinkt.

Brown se stal premiérem v červnu 2007 poté, co byl deset let ministrem financí ve vládě Tonyho Blaira. Dlouholetá rivalita mezi tábory Browna a Blaira je také jedním z důležitých rysů nynějších sporů. Brownův dlouholetý rival mezi labouristy, bývalý ministr vnitra Charles Clarke, prohlásil, že se stydí za to, že je labouristickým poslancem.