Počet případů nové chřipky roste, ale panika nenastává

Ženeva/Mexiko/Praha - Celkový počet lidí prokazatelně nakažených takzvanou prasečí chřipkou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stoupl na 1490, podlehlo jí dosud 31 osob. Z epicentra epidemie Mexika však zazněla prohlášení o brzké normalizaci situace a zpráva, že virus chřipky A(H1N1) není nakažlivější než virus běžné chřipky. České republice se nákaza stále vyhýbá.

V Mexiku, kde se nový virus objevil a kde žije také více než polovina všech infikovaných, zemřelo zatím 29 lidí. Jedinou další zemí, kde na novou chřipku někdo zemřel, jsou Spojené státy. Tam jí podlehlo asi dvouleté mexické dítě a asi třicetiletá žena z Texasu. Za poslední den stoupl počet prokázaných případů této choroby v USA o více než třetinu. Z pondělních 279 vyskočil na dnešních 421. Nákaza se také rozšířila do 38 z 50 států USA. Podle průzkumu Gallupova ústavu přesto obavy Američanů z chřipky klesají.

V Evropě přibylo podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) za posledních 24 hodin 28 potvrzených případů, z toho 13 ve Španělsku. To je také se svými 57 pacienty v Evropě zdaleka nejpostiženější. V Británii onemocnělo 27 lidí.

Češi jsou zatím „imunní“

Podezření na nákazu chřipkou v Česku už testy vyvrátily u 41 lidí z 50. Zbývajících devět na výsledky ještě čeká, podle českého ministerstva zdravotnictví ale příznaky žádného z vyšetřovaných nesvědčí o podezření na chřipkovou infekci. Česká vláda podle serveru iDnes v pondělí schválila nabídku jednoho z výrobců připravované vakcíny proti „prasečí chřipce“ na přednostní odkup 12 milionů dávek této vakcíny.

V Mexiku prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví Miguel Ángel Lezana, že podle mexických analýz není virus nové chřipky nakažlivější než virus běžné sezonní chřipky. Vysoký počet obětí na životech v Mexiku přičetl tomu, že virem bylo napadeno jako první a nebylo na to připraveno.

Mexická vláda podpoří turistický průmysl

Mexický prezident Felipe Calderón v pondělí slíbil, že chod země se po období mimořádných protichřipkových opatřeních rychle znormalizuje, a slíbil pomoc podnikatelům, kteří těmito opatřeními utrpěli. Mají být například schváleny fiskální úlevy a bude zahájena propagační kampaň s cílem znovu přilákat do země turisty. Turistický průmysl utrpěl krizí kolem chřipky nejvíc, obsazenost hotelů celkově klesla o deset procent a na Yucatánu bylo zrušeno dokonce 70 procent rezervací.

Hlasy, že epidemii se daří zvládnout, a pondělní oznámení, že v hlavním městě budou ve středu znovu otevřeny obchody a restaurace, vzbudilo v Mexiku optimismus. Burza v hlavním městě zaznamenala v pondělí vzestup o pět procent a peso posílilo proti dolaru o čtyři procenta.

Mexičané držení v karanténě na čínském letišti budou propuštěni

Do Šanghaje dnes přiletělo mexické letadlo, jímž mají odletět do vlasti desítky Mexičanů, které Čína kvůli nové chřipce preventivně drží v karanténě. Záležitost vyvolala mezi oběma zeměmi rozladění. Čínu kritizovala i Kanada, a to jak kvůli zadržování asi 20 Kanaďanů v karanténě, tak kvůli zákazu dovozu vepřového z kanadské provincie Alberta.

Kvůli zákazu dovozu vepřového z některých členských zemí dnes Evropská unie kritizovala Rusko. Jsou obavy, že spor dál vyhrotí už tak napjaté obchodní vztahy mezi oběma stranami.