Navzdory protestu Moskvy a vzpouře začalo v Gruzii cvičení NATO

Tbilisi - Až do 1. června potrvá vojenské cvičení NATO, které dnes začíná v Gruzii ve výcvikovém prostoru Vaziani asi dvacet kilometrů východně od Tbilisi. Naplno se manévry rozjedou až příští týden. Rusko cvičení kritizuje, považuje je za provokaci a odmítlo nabídku NATO vyslat na ně svoje pozorovatele. Proti NATO byla namířena i včerejší vzpoura v gruzínské armádě, která ale byla záhy potlačena.

Cvičení bez těžké techniky se koná v rámci programu Partnerství pro mír, je zaměřeno na spolupráci vojenských struktur při odvracení teroristického útoku a zúčastní se jej vojáci z 13 zemí včetně některých nečlenů NATO. Účast po protestech Moskvy zrušilo šest z původně 19 přihlášených zemí. Česko na manévrech není. „Všechno jde podle plánu,“ řekl dnes mluvčí gruzínského ministerstva obrany Georgij Kakiašvili s tím, že účastníci se sjíždějí na plánovací schůzku.

Obyvatelé Gruzie nemají podle Pavla Pinkavy z organizace Člověk v tísni o cvičení zájem. „Na jednu stranu lidé říkají, že by bylo dobré přiblížit se Západu a NATO. Na druhou stranu je skupina lidí, která je víceméně skeptická k tomu, že by se Gruzie do NATO někdy dostala,“ uvedl Pinkava.

Rusko cvičení několikrát kritizovalo, označilo je za provokaci a odmítlo nabídku NATO vyslat na akci svoje pozorovatele. Aliance ale poukazuje na to, že operace se začala plánovat loni na jaře, tedy ještě před vypuknutím pětidenní války mezi Gruzií a Ruskem, která vztahy mezi NATO a Moskvou značně poškodila.

Odpor proti NATO projevil při úterní krátké vzpouře jeden tankový pluk gruzínské armády. Rebelie byla rychle potlačena, přesto nastolila otázku, jak část gruzínské společnosti vnímá alianci a výraznou orientaci prezidenta Michaila Saakašviliho na spojenectví se Západem.

„Zprávy ohledně puče jsou velmi rozporuplné. Je několik teorií, co se tady vlastně stalo. Vládní teorie je, že se jednalo o puč připravený Ruskem, který měl svrhnout vládu a dokonce i zavraždit prezidenta Saakašviliho. Této verzi nevěří opozice, která se vyjadřuje v tom směru, že celý puč byl připraven gruzínskou vládou, aby mohla v zemi vyhlásit výjimečný stav a skoncovat tak s demonstracemi, které už téměř měsíc probíhají v ulicích Tbilisi,“ doplnil Pinkava.

„Generální tajemník NATO upozorňuje, že nikdo by neměl toto cvičení zneužívat,“ řekla mluvčí NATO Carmen Romerová. „Není to cvičení NATO, je to cvičení NATO s jeho partnery. Nemá nic společného s Gruzií, nemá nic společného ani s Ruskem. Gruzie je pouze hostitelskou zemí a nikdo by neměl vysvětlovat cvičení jiným způsobem a využívat ho pro jiné účely.“

  • V Gruzii začaly manévry NATO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/846/84542.jpg
  • V Gruzii začaly manévry NATO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/846/84541.jpg
  • Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/734/73385.jpg