Brity pobouřily proplacené účty politiků

Londýn - V Británii se rozhořel skandál kolem proplácení poslaneckých náhrad. List The Daily Telegraph zveřejnil podrobnosti o výdajích, které si nechali proplatit členové kabinetu včetně premiéra Gorgona Browna, což v době ekonomické krize vyvolalo pobouření veřejnosti. Brown si měl podle deníku nechat proplácet peníze, které zaplatil svému bratrovi za úklid svého londýnského bytu.

Brownův úřad obvinění odmítl. Jeho mluvčí prohlásil, že Brown v době, kdy byl ještě ministrem financí, pověřil svého bratra, aby se postaral o úklid bytu. Ten najal firmu, která uklízela jeho byt i byt Gordona Browna. Ten si jen nechal proplatit částku 6 577 liber (skoro 200 000 korun), tedy kolik zaplatil v letech 2004 až 2006 za polovinu účtu úklidové firmy.

Ministr spravedlnosti Jack Straw si nechal třeba proplatit místní daň, přestože na ni dostal od londýnských úřadů poloviční slevu. Straw pak částku vrátil. Gordon Brown si nechal dvakrát proplatit jeden účet 153 liber za instalatéra. Podle Downing Street šlo o omyl a premiér částku již vrátil.

Ministerský náměstek: Proplacení žiletek bylo chybou

Náměstkyně ministra kultury pro turistiku Barbara Follettová si například v letech 2004 až 2008 nechala proplatit přes 25 000 liber (750 000 korun) za ochranku u svého poslaneckého bytu v londýnské Soho. Náměstek ministra zdravotnictví Phil Hope si zase nechal proplatit 37 000 liber za rekonstrukci a zařízení podle něj „skromného“ bytu v jižním Londýně. Hope připustil, že udělal chybu, když si nechal proplatit i žiletky.

Náměstek ministryně vnitra pro přistěhovalectví Phil Woolas byl obviněn, že si nechal zaplatit i ženské šaty, vložky a dětské plenky. Woolas označil tvrzení za „nechutná“ a pohrozil listu žalobou.

Lance Price, bývalý ředitel komunikace Labouristické strany:

„I já byl překvapen, co všechno si poslanci nechali proplácet: igelitové sáčky, luxusní koupelny, zbytečné rekonstrukce bytů.“

Parlament zveřejní všechny účty

Vedení Dolní sněmovny také v pátek oficiálně pověřilo policii, aby únik informací o náhradách poslanců vyšetřila. Konzervativní The Daily Telegraph otiskuje výběr z účtů, které se vedení parlamentu chystalo zveřejnit najednou v polovině července poté, co prohrálo soudní bitvu v rámci zákona o svobodě informací. Po účtech labouristů chce deník zveřejnit i výběr účtů konzervativců.

Podle listu The Guardian se nezdá, že by někdo z ministrů porušil poslanecká pravidla, ale i tak jsou zveřejněné podrobnosti pro vládu nepříjemné. The Daily Telegraph tvrdí, že ministři se snažili z možností, které jim systém poskytuje, co nejvíc vytěžit. Podle listu si 646 členů Dolní sněmovny za poslední rok nechalo proplatit 93 milionů liber v náhradách.