Pákistánská armáda nechává civilisty utéct z válečné zóny

Islámábád - Pákistánská armáda v neděli na sedm hodin omezila zákaz vycházení na severozápadě země, a umožnila tak civilistům prchnout z válečné zóny, kde vojsko vede ozbrojené operace proti členům hnutí Taliban. Podle prohlášení armády zabili vojáci v severozápadním Pákistánu za posledních 24 hodin 180 až 200 povstalců. Konflikt hrozí, že v regionu vyvolá humanitární katastrofu. Podle pákistánských činitelů a zástupců OSN z ohrožených oblastí před nejnovější vlnou bojů uprchly stovky tisíc civilistů. Očekávají, že jejich celkový počet přesáhne půl milionu.

Uprchlické tábory zejména jižně od oblasti bojů začínají být značně přeplněny. „Přikázali jsme civilnímu obyvatelstvu ve čtyřech okresech, aby oblast opustilo,“ řekl armádní mluvčí. „Mají sedm hodin na to, aby odešli, protože zde musíme zasáhnout proti povstaleckým úkrytům.“ Davy civilistů využily přerušení zákazu vycházení k úprku do bezpečí, ale mnozí si stěžují, že nemají k dispozici dostatek dopravních prostředků, neboť armáda do válečné zóny nepouští žádná vozidla.

„Všichni se chtějí dostat z tohoto pekla pryč,“ uvedl po telefonu jeden z uprchlíků. „Někteří jedou vozem, ale většina jde pěšky. Nevědí, kam míří, ale zůstat tady znamená jistou smrt.“

Jiný z utečenců si stěžoval, že ti, co mají možnost poskytnout civilistům odvoz autem, si účtují nehorázné sumy. „Jak mohu odvést své děti, ženu a starou matku? Nikoho nezajímá lidskost, věří jen v peníze,“ hněval se.

Pákistánská armáda pokračuje v bombardování již dva týdny

Pákistánské helikoptéry a bitevní letouny pokračují v bombardování povstaleckých pozic na severozápadě Pákistánu již dva týdny. Armáda se snaží vytlačit ozbrojence Talibanu z okresů vzdálených pouhých sto kilometrů od hlavního města Islámábádu.

Vývoj posledních dní ale pákistánskou společnost rozděluje. Tisíce obyvatel Láhauru vyšly v neděli do ulic. Na jedné ze dvou velkých demonstrací volali po vyhnání radikálního Talibanu. Děsí je, že hnutí prosazující restriktivní verzi islámu je už 130 kilometrů od hlavního města. Nový přístup vlády - vojenskou ofenzívu - podpořili. Vliv Američanů ale mnoho Pákistánců dráždí - v Láhauru proto včera protestovali i stoupenci vlivné politické strany Džamá´at-e Islámí.

Protesty v Pákistánu
Zdroj: ČT24