Fischer v Bruselu podpořil Lisabon a Barrosa

Brusel - Premiér Jan Fischer poprvé ve své nové funkci navštívil Brusel, kde se setkal s předsedou Evropské komise José Barrosem. Po schůzce český premiér vyjádřil přání, aby Lisabonská smlouva byla v Česku ratifikována a podepsal ji i prezident Václav Klaus. Zároveň Fischer uvedl, že podporuje Barrosa v případné kandidatuře na funkci šéfa EK i po volbách do Evropského parlamentu. Červnovou vrcholnou schůzku Evropské unie byl měl podle Fischera řídit šéf výkonné moci předsednické země, tedy on sám. Reagoval tak na spekulace, že šéfem summitu by mohl být prezident Václav Klaus.

Jan Fischer dnes své přání o rychlém schválení Lisabonské smlouvy doplnil tím, že jde jen o jeho osobní názor. Premiér dodal, že je jenom na prezidentovi, kdy se rozhodne smlouvu podepsat, protože prý česká ústava nezná žádné lhůty. I Barroso dnes zdůraznil, že by měl ratifikační proces ve všech zemích 27členného bloku být dokončen co nejdříve.

Český premiér Jan Fischer dnes Josému Barrosovi vyjádřil podporu, pokud by se rozhodl kandidovat na funkci šéfa Evropské komise i po evropských volbách. Předseda EK se nicméně dosud definitivně nerozhodl, zda se o další mandát vůbec bude ucházet.

Fischer dnes v Bruselu zástupcům Evropské unie také přiblížil priority nové vlády. Uvedl, že kabinet bude projednávat klady a zápory přijetí eura v České republice, nebude však v tomto ohledu činit žádné závažné rozhodnutí. „Moje vláda určitě takovéto analýzy a debatu o užitečnosti eura či důvodech, proč být zdrženlivý, povede, ale nebude na ní, aby nakonec politicky rozhodla,“ prohlásil premiér.

Fischer chce vést červnový summit

Český premiér se dnes v Bruselu také vyjádřil ke spekulacím, kdo vlastně povede důležitý unijní summit, který se má uskutečnit v červnu a na kterém se bude projednávat osud Lisabonské smlouvy. Spekulovalo se přitom, že šéfem summitu by mohl být prezident Václav Klaus, což vyvolalo obavy, neboť prezident je znám svými názory proti reformní unijní smlouvě.

„Pokud mluvíme o složení delegace na Evropskou radu (vrcholnou schůzku), byl bych rád, abychom se k němu dostali v nejbližších dnech. Je pozice, že Evropskou radu řídí šéf exekutivy a mandát pro to jednání připravuje a sestavuje vláda,“ uvedl Fischer. Podobně se již dříve vyjádřil i předseda EK Barroso.

V současnosti je již jasné, že Klaus povede méně důležitý summit EU s Ruskem a Jižní Koreou, existuje prý i předběžná dohoda, že český prezident povede i dlouho očekávaný a již jednou odložený summit s Čínou, který se uskuteční na konci května v Praze.