Pákistánské komando pátrá v údolí Peočar po velitelství Talibanu

Islámábád - Pákistánské speciální jednotky se dnes pokusily vypátrat a zneškodnit velitelství radikálního hnutí Taliban, které se má nacházet v údolí Peočar. Oznámila to agentura Reuters. OSN zároveň vyjádřila obavy nad osudem statisíců uprchlíků, kteří oblast kvůli bojům v údolí Svát opouštějí.

Podle svědků vysadilo vládní vojáky v údolí Peočar, které navazuje na Svát, několik helikoptér. Jedním z jejich cílů by měl být talibanský velitel Maulána Fazlulláh, který se zde prý ukrývá.

Během posledních dnů opustilo své domovy asi 800 000 lidí, uvádí armádní zdroje. Celkem pak od srpna z kdysi turistické oblasti uteklo na 1,3 milionu obyvatel. OSN registruje 360 000 běženců, z nichž asi 30 000 žije v rozpálených stanových táborech jižně od bojové zóny. Mnoho uprchlíků se však úřadům nepřihlásilo.

Pákistánská armáda zahájila ofenzivu proti Talibanu před dvěma týdny s cílem vytlačit ozbrojence ze severozápadních okresů vzdálených sto kilometrů od hlavního města Islámábádu. Podle armády bylo v bojích dosud zabito 751 povstalců a 29 vládních vojáků. Přesné počty obětí ale není možné ověřit.

Pákistánští uprchlíci
Zdroj: ČT24