Americká armáda obvinila vojáka, který v pátek zabil pět kolegů

Bagdád - Z pětinásobné vraždy a útoku obvinila americká armáda vojáka, který v pondělí na základně u Bagdádu zastřelil pět svých kolegů. Jedná se o nejkrvavější incident spáchaný mezi příslušníky americké armády od invaze do Iráku v roce 2003 a vyvolal debatu o stresu, jemuž jsou vojáci v bojových zónách vystaveni, i o tom, zda se jim dostává dostatečné podpory.

Seržant John M. Russell střílel na vůbec největší americké základně v Iráku, v Camp Liberty. Rozsáhlý komplex leží mezi letištěm a metropolí. Americký generál David Perkins řekl novinářům, že Russell byl „zřejmě“ v Iráku na třetí rotaci a měl se brzy vrátit domů. Nadřízený, který měl pochybnosti o jeho duševním stavu, ho poslal na kliniku. Russell prý musel odevzdat zbraň, ale opatřil si někde jinou a s ní pak na kliniku vstoupil a střílel.

Podle Pentagonu Russella na kliniku dovedla eskorta, ale když byl uvnitř, pohádal se s personálem a byl požádán, aby odešel. Když ho doprovod odvážel, zmocnil se Russell zbraně jednoho ze strážců, na kliniku se vrátil a začal střílet.

Armáda přiznává, že v Iráku i Afghánistánu přibývá vojáků, kteří se nedokážou vyrovnat se stresem z bojů. Mnozí z nich mají za sebou už tři nebo čtyři rotace. Podle zdravotnických studií trpí 15 procent těch, kdo se vracejí z Iráku, emočními problémy.