Virolog Kunz: Vakcínu proti prasečí chřipce můžeme vynalézt do tří měsíců

Praha - Za poslední tři roky v Česku onemocnělo klíšťovou encefalitidou 2211 lidí, což je podstatně více než v kterékoli jiné evropské zemi. Počet očkovaných je však v tuzemsku třetí nejnižší v Evropě. Očkováno je pouhých 17 procent populace, řekl novinářům Roman Prymula z České vakcinologické společnosti, jejímž čestným členem se dnes stal rakouský virolog Christian Kunz. Ten je označován za otce očkovací látky proti klíšťové encefalitidě. „Těší mě, že jsem takové ocenění od českých kolegů dostal. S českými vědci jsem neustále spolupracoval, i v odobí studené války. Jsou opravdu velmi dobří,“ řekl Kunz.

V počtu očkovaných je na tom hůře pouze Lotyšsko (devět procent) a Švédsko (11 procent), kde však onemocnění není tak časté. Naopak v Rakousku díky 90 procentům očkovaných ročně onemocní klíšťovou encefalitidou jen 60 až 70 lidí.

„Rakousko bylo zemí, kde byl výskyt nemoci stejný jako v Československu. Jednalo se o velmi důležitou nemoc, ale neexistovala vakcína. V Anglii se mi povedlo najít ústav, kde jsem směl pracovat. Vývoj vakcíny jsem začal v roce 1971 a v roce 1973 jsem měl první očkovací dávky. Neexistovala pravidla, která jsem musel dodržovat, měl jsem volnou ruku, což by se dnes nedalo,“ objasnil Kunz prvopočátky vývoje vakcíny proti klíšťové encefalitidě.
„Očkování proti klíšťové encefalitidě v Rakousku prokazatelně ušetřilo tisíce lidí od tohoto závažného onemocnění, po jehož prodělání se pacienti nezřídka potýkají s trvalými následky,“ dodal Kunz.

Rakouský virolog si přeje, aby se brzy konečně našla vakcína proti HIV. „Čekáme na to již několik let,“ řekl. Kunz se také ve Studiu ČT24 vyjádřil k aktuální problematice prasečí chřipky. Podle něj se zatím jedná o mírný virus, který se neliší od jiných epidemií z poslední doby. „Jsme schopni zhruba do tří měsíců vynalézt proti prasečí chřipce vakcínu,“ zakončil.