Dvě Iriny se neúspěšně pokusily prolomit ruské ledy

Moskva - Na diskriminaci homosexuálů dnes upozornily dvě lesbičky v Moskvě: přišly ve svatebním a snažily se ruské úřady donutit, aby je oddaly. Příprava na sňatek i cesta na radnici za přítomnosti novinářů ale byla jen demonstrativním gestem, protože ruské zákony umožňují pouze svazek muže a ženy. Podle agentury Reuters šlo o první takový pokus homosexuálního páru v Rusku. Dvaatřicetiletá Irina Šepitková a o dva roky mladší Irina Fijetová chtějí touto cestou bojovat proti homofobii, která je podle nich v ruské společnosti silně zakořeněná. Obě ženy vyzvaly homosexuální páry po celé zemi, aby psaly petice a chodily na úřady nebo k soudům.

„Chceme žít po zbytek života spolu tady v Rusku. Chceme svatbu jako každý jiný. Nebo alespoň oficiální registraci,“ prohlásila Šepitková. Obě ženy z jižního Ruska se podle agentury Reuters rozhodly, že se v létě vezmou v kanadském Torontu, kde jsou sňatky gayů legální i pro cizince.

Podle gayů má v Rusku velký vliv ortodoxní církev a mnoho mocných lidí homosexuály nesnáší. Diskriminované jsou podle nich ale v podstatě všechny menšiny. Reuters připomíná, že v ruské televizi se například nesmí ukazovat nahota ani projevy homosexuality. Navzdory tomu, že populární dívčí pěvecké duo Tatu si vybudovalo fiktivní lesbickou image, na veřejnosti se homosexuální páry objevují jen zcela výjimečně.

Homosexuálové mají v Rusku problémy třeba i s pořádáním pochodů Gay Pride, které moskevský starosta Jurij Lužkov kdysi označil za satanistické. Účastníky toho prvního před třemi roky napadli ortodoxní křesťané i neonacisté. Další pochod plánuje gay komunita na tuhle sobotu, u příležitosti finále hudební soutěže Eurovize, které bude v Moskvě. Akce zatím není schválená a není jisté, zda se uskuteční. Ruští nacionalisté dnes pohrozili, že účastníky pochodu z homosexuality „vyléčí“.

  • Ruské lesbičky na radnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/858/85800.jpg
  • Irina Šepitková a Irina Fijetová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/858/85789.jpg