Zardárí žádá svět o pomoc pákistánským uprchlíkům

New York - Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí vyzval mezinárodní společenství, aby poskytlo pomoc více než milionu civilistů, kteří prchají před boji mezi armádou a bojovníky fundamentalistického hnutí Taliban v severozápadním Pákistánu. „Naším cílem je upoutat pozornost k lidské katastrofě, která se děje,“ prohlásil Zardárí po schůzce s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem v New Yorku. Informují o tom světové agentury.

Pan Ki-mun během rozhovoru vyzval Zardárího, aby „zajistil hladký průběh dodávek humanitární pomoci a ochranu pro humanitární pracovníky“. „Je to velmi vážná situace. Nejvyšší prioritou pro nás bude ochránit lidské životy během této vojenské operace. V tomto ohledu se mi dostalo plného ujištění od prezidenta Zardárího,“ řekl generální tajemník.

Uprchlíci „přicházejí o svou sklizeň, o své příjmy, svoje prostředky k existenci i své domy“, upozornil prezident. „Vyzýváme svět, aby pomohl Pákistánu a lidem postiženým touto válkou,“ zdůraznil.   

O pomoc Pákistánu žádal i vysoký komisař OSN António Guterres

Už v pondělí vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo statisícům lidí, kteří prchají před boji. Vládní síly totiž v údolí Svát a sousedních okresech vedou již dva týdny ofenzivu proti ozbrojencům z Talibanu s cílem vytlačit ozbrojence ze severozápadních okresů vzdálených sto kilometrů od hlavního města Islámábádu. Podle armády bylo v bojích dosud zabito 751 povstalců a o život přišlo také 29 vládních vojáků. Přesné počty obětí nicméně není možné ověřit.

Současná vojenská ofenziva je ale také vnímána jako test, zda se pákistánská vláda dokáže s ozbrojenci vypořádat. USA v minulosti Islámábád nařkly, že islámským radikálům ustupuje. Objevily se také pochybnosti, zda Pákistán dokáže před Talibanem ochránit svou jadernou munici.

Pákistánští povstalci
Zdroj: ČT24