Klaus a Fischer si vyměnili nejvyšší státní řády

Vídeň - Rakouský prezident Heinz Fischer při své návštěvě Česka předal svému protějšku Václavu Klausovi nejvyšší státní vyznamenání - velkokříž Rakouské republiky. Klaus na oplátku Fischerovi předal české nejvyšší vyznamenání, Řád bílého lva. Oba státníci na společné schůzce probírali Lisabonskou smlouvu nebo české předsednictví EU. S rakouským prezidentem už včera ve Vídni mluvil reportér ČT Jan Moláček. Rakouský prezident přijíždí do Prahy na Klausovo pozvání. Po setkání s hlavou státu se sejde i se šéfy obou parlamentních komor. Fischer zůstane v Česku do pátku; to by se měl sejít se svým jmenovcem, premiérem Janem Fischerem a promluvit by měl k českým a rakouským podnikatelům.

Klaus nejvyšší rakouský řád dostal za „zásluhy o Rakouskou republiku“. Rakouská vláda s jeho vyznamenáním souhlasila. Udělení řádu navrhl rakouský ministr zahraničí Michael Spindlegger. Jeho mluvčí dnes ale uvedl, že iniciativa vzešla z rakouské prezidentské kanceláře, která se kvůli prezidentově návštěvě prý na „výměně řádů“ dohodla s Prahou. Rakouská prezidentská kancelář se zase nechala slyšet, že vyznamenávání navrhla česká strana a „slušnost velí“ hostitelovu nabídku přijmout. Prezidentův mluvčí Bruno Aigner označil řád za symbol dobrých vztahů obou zemí.

Agentura APA uvedla, že nejvyšší rakouské vyznamenání dostane člověk, který blokuje přijetí Lisabonské smlouvy. Většina českých senátorů schválila smlouvu minulou středu. Klaus ale patří k největším odpůrcům dokumentu. Prezident Fischer je zdrženlivý: „Rozhodnutí českého Senátu jsme vzali s respektem na vědomí jako proevropský krok.“ O Lisabonské smlouvě oba státníci hovořili i na společné schůzce. „Shodli jsme se, že se neshodneme, to ale není nic nového,“ okomentoval to Fischer.

Tématem obou politiků bylo také české předsednictví Evropské unii, které kvůli svržení vlády podle mínění mnoha pozorovatelů zkrachovalo. S tím ale prezident Fischer nesouhlasí. „Slovo krach bych nepoužil. Svou návštěvu chci využít i k tomu, abych českým partnerům řekl, že české předsednictví v některých bodech postupovalo velmi rozvážně a úspěšně,“ uvedl. Řeč přišla i na Benešovy dekrety a dopravní spojení mezi oběma zeměmi. Václav Klaus navrhl, aby se zasadili o co nejrychlejší zlepšení silničního a železničního spojení.

„Rakouští experti hlásí, že s Temelínem nejsou spokojení“

Odpůrci jaderné energie z hornorakouské organizace Atomstopp včera otevřeným dopisem Fischera vyzvali, aby s českými politiky mluvil i o odstranění „bezpečnostních závad“ temelínské jaderné elektrárny. Aktivisté tvrdí, že se nedostatky nenapravily, a neplní se tak mezistátní dohoda z Melku z počátku desetiletí. „Rakouští experti nám hlásí, že sice s Temelínem nejsou spokojení, ale výměna informací podle nich nabrala na kvalitě. To je něco, z čeho bychom měli mít radost,“ řekl k tomu Fischer.

Aktivisté se obávají toho, že Česko plánuje dostavbu elektrárny. Podle nich není český zákon, který požaduje posouzení dopadů chystaných záměrů na životní prostředí, v souladu s právem EU. Kvůli „přetrvávajícím závadám a rozšíření elektrárny“ budou ve spolkové zemi Horní Rakousy vyžadovat plošné cvičení pro případ katastrof, uvedli v dopise. Rakušané proti Temelínu vystupují dlouhodobě.

Rakousko neotevře pracovní trh kvůli nezaměstnanosti

Česko zase sousední stát kritizuje třeba za to, že ani po pěti letech po rozšíření EU neotevřel občanům nových členských zemí svůj pracovní trh. „Hospodářská situace je velmi složitá, ze všech stran přicházejí zprávy o rostoucí nezaměstnanosti, bohužel také v Rakousku, a to s relativně prudkou křivkou směrem nahoru. Z tohoto důvodu se rakouská vláda a parlament chtějí vyvarovat všeho, co by v této oblasti mohlo vést k jakýmkoliv obavám a nejistotám,“ vysvětluje Fischer.

Fischer navštívil ČR naposledy loni v srpnu. S Klausem se tehdy sešel v Mikulově, kde si připomněli 40. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa a rakouskou pomoc emigrantům.