U Floridy se potopila loď s uprchlíky

Florida - Nejméně 10 lidí zahynulo u pobřeží americké Floridy, kde se potopila loď s uprchlíky. Oběti pravděpodobně pocházely z Haiti. Americká pobřežní stráž zachránila 26 lidí. Neví ale, kolik dalších ve vlnách zůstalo. Na palubě přeplněného plavidla byly i ženy a děti. Převrátilo se asi 20 kilometrů od pobřeží.

Uprchlíci byli ve vodě asi deset hodin, než úřady dostaly informaci o nehodě. Tu americké úřady dostaly od jiného plavidla, které plulo kolem. Loď plná uprchlíků byla zřejmě přetížená a potopila se. Podle amerických úřadů byli na lodi uprchlíci z Haiti, kteří se do USA chtěli dostat přes Bahamy. Jen osm běženců mělo plovací vestu, ti co byli bez ní, měli tak jen malou šanci na přežití. 

Pobřežní stráž vyslala na místo neštěstí tři čluny podporované dvěma vrtulníky a jedním pátracím letounem. Po několika hodinách se podařilo z moře vylovit celkem 24 osob, některé už nejevily známky života. 

Zatím není jasné, kolik lidí vlastně na palubě potopené lodi bylo. „Vůbec jsme nevěděli, po kolika osobách máme pátrat. Hledali jsme celou noc, dokud jsme se neujistili, že v místě neštěstí už nikdo není,“ řekl dnes novinářům kapitán pobřežní stráže James Fitton.