Sonda Messenger zkoumá sluneční vítr

Praha - Sonda Messenger má za sebou už dva oblety planety Merkur loni v lednu a v říjnu a čeká ji ještě jeden v září. V roce 2011 se pak usadí na jeho oběžné dráze. Údaje z okolí Merkuru astrofyzikům pomáhají při zkoumání slunečního větru. Na něj se soustřeďují Petr Trávníček spolu s kolegou z Kalifornské univerzity, a přestože většina výpočtů probíhá v Kalifornii, ve stínu rozhodně nezůstává ani český superpočítač Amálka. Planetární kosmická sonda Messenger byla k Merkuru vypuštěna v srpnu roku 2004 a první data začaly týmy vědců vyhodnocovat o čtyři roky později.

Než se Petr Trávníček stal součástí týmu kalifornské univerzity, své poznatky o vesmíru získával v Astronomickém ústavu a v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd. Zde sídlí i český superpočátač Amálka, který tu stejně jako český vědec budí respekt.

„Amálka je paralelní počítač, takže je to spojení několika výpočetních jader, používá se k numerickým simulacím,“ říká David Herčík z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

Astrofyzikové vytvořili počítačový model interakce slunečního větru s magnetickým polem malé planety. Právě sluneční vítr a magnetosféru zkoumá sonda Messenger. „Sluneční vítr jsou částice vyvrhované Suncem, které mohou způsobovat škody na elektronice i na životech, tady na zemi můžeme žít hlavně proto, že Země má svou magnetosféru, která tyto částice stíní,“ upozornil Herčík.

Messenger odhaluje i tajemství povrchu Merkuru

Obdobně ochraňuje magnetické pole i planetu Merkur. Protože je mnohem menší než Země, může se pro vědce stát dobrým modelem ve zkoumání účinků tohoto nepřetržitého toku nabitých částic. Kromě měření magnetického pole má Messenger prozkoumat povrch této Slunci nejbližší planety. První výsledky z druhého průletu nyní zveřejnilo poslední číslo časopisu Science. Třetí průlet kolem Merkuru je plánován na třicátého září.

Petr Trávníček dokazuje, že i česká astrofyzika má své odborníky, kteří i v budoucnu budou pomáhat odhalit záhady Vesmíru. „Petr Trávníček je můj školitel, je to práce na několik let a určitě musí mít vědec za sebou hodně úspěchů a širokou a dlouhou kariéru,“ dodal Herčík.