Saberiová opustila Írán

Teherán/Vídeň - Íránsko-americká novinářka Roxana Saberiová dnes opustila Írán a přiletěla do Vídně, kde si chce podle svých slov odpočinout. Dvaatřicetiletá novinářka byla propuštěna na svobodu v pondělí poté, co jí odvolací soud snížil osmiletý trest vězení na dva roky s podmínkou. Zadržena byla koncem ledna a po čtvrthodinovém procesu za zavřenými dveřmi byla 13. dubna odsouzena k osmi letům za špionáž ve prospěch USA. Verdikt vyvolal kritiku po celém světě a mnozí státníci, mezi nimi i americký prezident, vyzývali naléhavě Írán k jejímu propuštění.

„Přijela jsem do Vídně, protože jsem slyšela, že to je klidné místo, kde se dá odpočinout,“ prohlásila Saberiová, která cestovala s rodiči a rodinným přítelem. Novinářům řekla, že musí o všem, co se jí v uplynulých dnech stalo, přemýšlet, teprve pak bude moci odpovídat na všechny jejich otázky.

Jeden z advokátů mladé novinářky, která se do Íránu přestěhovala před šesti lety a pracovala tam pro anglickojazyčná média, ve středu uvedl, že obvinění ze špionáže bylo vzneseno proti jeho klientce kvůli tomu, že u sebe držela tajné vládní dokumenty týkající se americké invaze do Iráku. Podle jiného advokáta jí byl při odvolání trest snížen na dvouletou podmínku díky tomu, že dokumenty nepoužila. U prvního soudu jí prý přitížilo také to, že v roce 2006 odjela do Izraele, s nímž Írán nemá diplomatické styky a kam íránští občané nesmějí cestovat.