V Paříži se postavily stany pro bezdomovce

Paříž - Organizace na podporu bezdomovců ve Francii zopakovala úspěšnou demonstrativní akci z předchozích let. Na nedostatek míst k ubytování upozornila tak, že postavila stany v samotném srdci Paříže, nedaleko Louvru. Velmi brzy ale zakročila policie a akci ukončila. Narozdíl od předchozích akcí byly tentokrát stany demonstrantů v centru příliš na ráně, úřady tudíž zakročily už po několika hodinách. Policie v noci akci rozehnala.

„Když byl Sarkozy zvolen, řekl, že do dvou let nebude nikdo žít na ulici. Nemůže říkat, že je brzy ho soudit, že byl zvolen na pět let. My chceme výraznou akci hned, aby ubylo lidí z ulice, co průměrně umírají ve třiačtyřiceti letech,“ vyjádřil se Augustin Legrand z organizace Děti Dona Quijota. Před dvěma lety tyto stany vyrostly na východě Paříže. Kampaň se rozšířila i do dalších měst a pomohla vzniku zákona, který lidem dává právo na ubytování.

„Mít střechu nad hlavou je to nejzákladnější minimum. Střechu nad hlavou a dobré zdraví. Zbytek si lidi opatří,“ podotkl jeden z bezdomovců. Francouzská vláda svou sociální politiku hájí. Ministryně pro bytovou otázku v tisku konstatovala, že vláda zajistila dostatečnou kapacitu lůžek pro ubytování všech bezdomovců. Odhaduje se, že jich ve Francii žije 100 tisíc.