Zklamání z Obamy: Guantánamo zůstává

Washington - Prezident Barack Obama poprvé výrazně zklamal Ameriku. Včera oznámil, že jeho administrativa zachová vojenské soudy s osobami podezřelými z terorismu, které jsou vězněny na americké základně v kubánském Guantánamu. Během celé své volební kampaně v průběhu loňského roku přitom proti kontroverzní guantánamské věznici, na níž se vázalo i podezření z porušování lidských práv, opakovaně vystupoval i hlasoval. Mezi veřejností, která do nového prezidenta vkládala velké naděje, vzbudilo poslední rozhodnutí Bílého domu vlnu nevole.

Tribunál na Guantánamu zřídila administrativa předchozího amerického prezidenta George Bushe a soudila zde mj. pětici mužů obviněnou z plánování útoků na WTC 11. září 2001. Jako demokratický senátor proti tribunálům Obama hlasoval a jako kandidát na prezidenta sliboval jejich konec.

Nyní jako prezident v nich pokračuje, byť s tím, že odstraní nejkritizovanější body. Mezi ně patřilo svědectví z doslechu nebo důkazy získané mučením. Vláda chce nová pravidla vypracovat do čtyř měsíců. Zatím není jasné ani to, jestli procesy potom začnou úplně znovu nebo jestli se z kubánského Guantánama přesunou do Ameriky.

Obhájce: Zavření Guantánama je prázdným gestem

Vojenský obhájce major John Jackson, který byl obhájcem jednoho z obviněných před guantánamským tribunálem, zdůrazňuje, že přesunutí procesů do Spojených států nestačí. „Svět se dívá a v sázce je pověst Ameriky. Zavření Guantánama je prázdným gestem, pokud vojenské tribunály budou pokračovat,“ řekl Jackson.

„Nelze popsat, jak jsme zklamaní. Barack Obama slíbil uzavřít Guantánamo. Vojenské tribunály jsou součástí toho, co Guantánamo dělá tak strašným místem,“ zdůraznila protiteroristická expertka Human Rights Watch Tracy Sullivanová.

Bílý dům skepsi mírní

Bílý dům se snaží skepsi mírnit. „Prezident především dělá to, o čem si myslí, že nejvíc posílí bezpečnost obyvatel Spojených států,“ řekl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

V tomto týdnu se jedná už o druhý krok, za který Obamu jeho stoupenci kritizují a odpůrci mu tleskají. Americký prezident totiž odmítl odtajnit i fotografie mučených vězňů z Iráku a Afghánistánu. Političtí komentátoři tak potvrzují, že žádná politická změna nakonec v praxi nevypadá tak dramaticky jako v předvolebních slibech.