Obama není proti interrupci, to pobouřilo odpůrce potratů

South Bend - Kontroverzní reakce vyvolal projev amerického prezidenta Baracka Obamy o potratech. Na Notredamské univerzitě, největším katolickém kampusu ve Spojených státech, obhajoval právo na interrupci. Zároveň ale řekl, že by k ní mělo docházet jen výjimečně. Obama také vyzval zastánce a odpůrce umělého přerušení těhotenství ke vzájemnému porozumění. Odpůrci potratů proti jeho projevu i přesto protestovali, policie několik lidí zatkla. Prezident si některé konzervativce a věřící pohněval už v lednu, kdy zrušil zákaz výzkumu kmenových buněk.

Obama již v minulosti sdělil, že podporuje umělé přerušení těhotenství, ale že tato praxe by měla být vzácná. Teď to zopakoval v projevu na Notredamské univerzitě. Na místě protestovaly asi tři stovky odpůrců potratů. Policie jich kvůli porušování veřejného pořádku 27 zadržela. 

Otázka umělého přerušení těhotenství obyvatele Spojených států velmi rozděluje. Z loňského průzkumu Gallupova ústavu vyplynulo, že 50 procent Američanů je pro to, aby se žena mohla sama rozhodovat o přerušení těhotenství, zatímco 44 procent se označilo za zastánce zachování života zplozených dětí.