Ministři zahraničí EU sankce vůči Barmě zatím nezpřísnili

Brusel - Ministři zahraničí Evropské unie na svém dnešním bruselském jednání odsoudili zatčení vůdkyně barmské opozice Su Ťij. O zpřísnění sankcí vůči barmské juntě zatím nerozhodli, nicméně vyzvali unijní instituce ke zvážení tohoto kroku. Na pořadu schůzky bylo vedle Barmy také somálské pirátství a záruky, které může dát Evropská unie Irsku před tamním druhým referendem o Lisabonské smlouvě.

V prosinci se unie dohodla, že Irům před druhým referendem poskytne záruky týkající se jejich národních zájmů. Podle českého ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho by bylo dobré, kdyby Irsko stanovilo datum druhého referenda už do červnového summitu unie.

EU vyzvala k okamžitému propuštění Su Ťij

„Rada odsuzuje zatčení vůdkyně opozice Su Ťij a členů její domácnosti. Vyzýváme k jejímu okamžitému propuštění,“ prohlásil dnes za české předsednictví ministr zahraničí Jan Kohout. Podobně se vyjádřil i vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Šéfové diplomacií EU se již v dubnu dohodli na prodloužení sankcí vůči Rangúnu o rok. Jejich součástí je například embargo na dovoz zbraní nebo restrikce namířené proti představitelům junty a státem ovládaným firmám. Součástí restrikcí je mimo jiné opatření, že barmští prominenti nemohou dostat víza do EU nebo mají zmrazené finance. Sankce omezují také třeba dovoz barmského dřeva, minerálů a dalších nerostů do zemí EU. Ani ekonomické sankce ale nemají prakticky žádný dopad. Barma z devadesáti procent obchoduje s asijskými zeměmi, hlavně s Čínou, která nad ní drží ochrannou ruku. Barma a lidská práva se tak možná dostanou i mezi témata summitu EU s Čínou, který se ve středu bude konat v Praze.

Mír na Srí Lance musí být založen na politické shodě

Ministři se dnes kromě toho věnovali také otázce lidských práv na Srí Lance. Ve společném prohlášení vyzvali, aby byli souzeni ti lidé, kteří jsou odpovědni za porušování práv v této zemi během bojů vlády a tamilských povstalců. Ministři tvrdě odsoudili povstaleckou organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) za to, že si z civilistů dělala „lidské štíty“.

Politici nicméně požádali obě strany konfliktu, aby zasedly k jednacímu stolu. „Dlouhodobá bezpečnost, rekonstrukce po ukončení konfliktu a prosperita Srí Lanky mohou být dosaženy pouze politickým řešením založeném na shodě, rovnosti a vládě práva,“ píše se v závěrech z jednání ministrů.