Turecký prezident by mohl kvůli zpronevěře skončit u soudu

Ankara - Podle turecké justice by měl turecký prezident Abdullah Gül kvůli stranickému podvodu z konce 90. let skončit před soudem. Tehdy se měl údajně Gül podílet na zpronevěře peněz ze státní pokladny. I když má turecký prezident imunitu, skončí zřejmě stejně nakonec u soudu, protože turecká ústava stanoví, že souzen může být každý. Gülova kancelář uvedla, že by prezident mohl být souzen pouze v případě, že by se dopustil vlastizrady.

Agentura Reuters se ale obává, že by případný proces v Turecku, které usiluje o členství v Evropské unii, mohl narušit stabilitu v zemi. „Ústava a zákony Turecké republiky stanoví, že souzen by měl být každý,“ uvedl dnes soud ve svém rozhodnutí. Gülovi tak zřejmě nebude k ničemu ani imunita, kterou jako prezident má.

Prohlášení, které k výroku soudu vydala Gülova kancelář, ale zdůrazňuje, že „prezident může být postaven před soud pouze v případě, že by se dopustil vlastizrady“. „V duchu ústavy není možné postavit prezidenta před soud kvůli jakémukoli obvinění s výjimkou vlastizrady,“ zdůraznil Gülův úřad.

Gül, který stojí v čele Turecka od roku 2007, je zakladatelem vládní umírněné islamistické Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Případ podvodu sahá do konce 90. let, kdy předchůdkyně AKP, Strana prosperity, byla obviněna ze zpronevěry peněz ze státní pokladny.

Někdejší premiér Neçmettin Erbakan byl před pěti lety v tom samém případě shledán vinným. Gül, který za jeho působení zastával funkci ministra, dal loni Erbakanovi milost.