USA opět kritizovaly Rusko v souvislosti s Gruzií

Washington/Ženeva - Spojené státy odsoudily Rusko, že v pondělí náhle opustilo nové kolo ženevských rozhovorů pod záštitou OSN k situaci v Gruzii. Washington obvinil Moskvu, že se snaží úmyslně podkopat tato jednání. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí. „Spojené státy jsou takovým chováním konsternovány. Skutečnost, že odešli již před vedením skutečných diskusí ukazuje na koordinovanou snahu podkopat ženevské rozhovory,“ prohlásil mluvčí ministerstva Ian Kelly. Vyjádřil naději, že se snad Rusové dnes vrátí k jednacímu stolu.

Ruská delegace přijela do Ženevy na páté kolo rozhovorů od loňského rusko-gruzínského konfliktu, ale asi dvě hodiny po jejich zahájení odešla. Učinila tak po stejném kroku delegace Jižní Osetie, která se tak rozhodla z důvodu nepřítomnosti Abcházie. Ta se odmítla zúčastnit pro jisté neshody se Spojenými národy, podle kterých se však jedná o technický spor, který nemá nic společného s ženevskými rozhovory.

První kolo rozhovorů se konalo v únoru. Delegace Ruska, Gruzie, odštěpeneckých gruzínských proruských provincií Jižní Osetie a Abcházie a USA se tehdy dohodly na vytvoření mechanismů k předcházení konfliktům a incidentům a k jejich urovnávání.  

Vztahy mezi Ruskem a Gruzií, která směřuje k členství v NATO, vážně narušil jejich loňský válečný střet. Válka mezi Moskvou a Tbilisi vypukla poté, co Gruzie vyslala do proruské Jižní Osetie armádu. Rusko ale rychle gruzínské vojáky vytlačilo a samo pak proniklo hluboko na gruzínské území. Na nynější příměří v současnosti dohlíží pozorovatelská mise Evropské unie.

Uprchlíci z Abcházie
Zdroj: ČT24