Junta ustupuje zahraničnímu tlaku, k soudu se Su Ťij mohou novináři

Rangún - Barmská junta nečekaně ustupuje. Skupina zahraničních novinářů dostala povolení, že může informovat o procesu s barmskou disidentkou Su Ťij. Světová média to nazývají vzácným ústupkem. Západní mocnosti soud s političkou odsuzují, Su Ťij je obviněna z porušení domácího vězení. Toho se měla dopustit, když jí tajně navštívil americký občan. Su Ťij se ale brání, že muž pobýval v jejím domě proti její vůli.

Podle barmských úřadů budou dnes moci novináři „získávat informace o procesu“. Fotit nebo natáčet na video ale mají zakázáno. Junta připustila i další ústupek, když povolila, že zastupitelské úřady některých zemí mohou vyslat k soudu každý jednoho zástupce, ještě v pondělí to přitom nebylo možné a soud probíhal za přísně zavřenými dveřmi.   

Proces dnes pokračuje třetím dnem, na programu je i nadále vyslýchání svědků, obžaloba jich chce celkem předvést 22. Pět z nich již u soudu vypovídalo. Šlo o policisty, kteří byli u zadržení Američana, když se zrovna plížil ven z domu Su Ťij. 

Muž připlaval do domu začátkem května, strávil v něm dva dny a nakonec stejnou cestou odešel. Obhájci tvrdí, že se tak Su Ťij rozhodně porušení domácího vězení nedopustila, neboť muže nezvala a navíc ho několikrát žádala, aby dům opustil. Advokáti proto viní policii, že nedokázala 63letou ženu před nezvaným a nevítaným vetřelcem ochránit. 

Celý svět včetně Evropské unie volá po propuštění barmské disidentky. Proti procesu protestují stoupenci barmské opozice v exilu. K propuštění Su Ťij už dřív vyzvaly i Spojené státy. Včera se vyslovila ostře proti procesu i organizace zemí jihovýchodní Asie ASEAN, jíž je Barma členem.

Su Ťij
Zdroj: ČT24