Před civilní soud jde první vězeň z Guantánama

Washington - Před americkým civilním soudem stane první vězeň z Guantánama. Čtyřiatřicetiletý Tanzanec Ahmed Khalfan Ghailani je důležitým členem teroristické sítě al-Káida a je podezřelý, že se v roce 1998 zúčastnil atentátů proti budovám amerických velvyslanectví v Tanzanii a v Keni, které si vyžádaly 224 mrtvých a stovky raněných. V Guantánamu je zadržováno asi 240 údajných teroristů.

Ghailani bude souzen v New Yorku a je obviněn z vraždy, útoku proti civilistům a materiální podpory terorismu. Figuruje na seznamu nejhledanějších osob Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Byl ve skupině 14 „nejcennějších vězňů“, kteří byli v září 2006 přesunuti z tajných věznic CIA ve světě na Guantánamo.

Americká vláda konání prvního civilního soudu oznámí dnes, kdy prezident Barack Obama přednese zásadní projev o národní bezpečnosti. Stane se tak jen den poté, co americký Senát odmítl dát vládě peníze na zrušení věznice v Guantánamu a co se postavil i proti převozu zadržených přímo do Spojených států.