Za peníze lobbovali ve Sněmovně lordů, teď jsou vyloučeni

Londýn - Skandály hýbou Británií, poté co politickou scénou otřásla aféra s poslaneckými náhradami, nevyhnula se ostuda ani Sněmovně lordů. Ta včera suspendovala dva své členy kvůli podezření z korupce. Od roku 1642 je to poprvé, co byl nějakému lordovi zakázán vstup do horní komory britského parlamentu.

Sněmovna lordů včera oznámila, že její dva členové z Labouristické strany, Peter Truscott a Thomas Taylor, byli suspendováni. Mimo úřad musí zůstat do té doby, než bude na podzim ukončeno současné zasedání parlamentu. 

Loni na podzim britští novináři odhalili, že tito lordové jsou ochotni lobbovat za peníze pro změny zákonů a předkládat pozměňovací návrhy, měli za to dostat víc než sto tisíc liber. Přijímat peníze za výkon mandátu v horní sněmovně je ale v rozporu s kodexem chování, proto jim byl včera zakázán do podzimu do horní komory přístup. 

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

„Dnešek je pro parlament a naši demokracii černým dnem. Pozice parlamentu je oslabena, pověst členů parlamentu je degradována, důvěra, kterou lid vkládá do parlamentu, byla potopena jako kámen,“ okomentovala to Janet Royallová, šéfka labouristů v horní komoře.