Na hranicích Afghánistánu a Pákistánu pokračují boje s Talibanem

Islámábád - Boj s Talibanem působí problémy americké i pákistánské armádě. Radikálové se totiž přelévají přes afghánsko-pákistánskou hranici. V Pákistánu se mezitím domů vracejí první z civilistů, kteří z bojové zóny uprchli. Boje rozpoutaly humanitární krizi. Z oblasti utekly do provizorních táborů na 2 miliony civilistů.

Boj s Talibanem v Afghánistánu může zhoršit situaci v sousedním Pákistánu. Právě tam totiž radikály tlačí postupující americké jednotky. S varováním přišel americký velitel Michael Mullen. Dodal ale, že se americké jednotky s pákistánskou armádou snaží situaci vyřešit.

Už tak má Pákistán dost svých problémů. Vládní jednotky vedou už přes měsíc na severozápadě země ofenzivu proti Talibanu, který se snažil rozšířit svůj vliv. Armáda oznámila, že zatím zabila na tisíc ozbrojenců. Z oblasti uprchly do provizorních táborů přes 2 miliony civilistů. 

Na hranicích Afghánistánu a Pákistánu pokračují boje s Talibanem (zdroj: ČT24)

Někteří z nich už se opatrně vracejí zpět do svých mnohdy rozbořených domů. V okresech Severozápadní pohraniční provincie se pomalu otevírají obchody, na polích se začíná sklízet úroda. Místní ale sami říkají, že nevědí, jak dlouho je Taliban nebo vojáci nechají v klidu.

Provincie Afghánistánu a Pákistánu
Zdroj: ČT24