Írán kvůli prezidentským volbám blokuje přístup na Facebook

Teherán - Čím více se blíží termín prezidentský voleb v Íránu, tím více lidé kolem dosluhující hlavy státu Mahmúda Ahmadínežáda manipulují s podmínkami během volební kampaně. Ostatní kandidáti nemají prostor ve státních médiích, televize ani nevysílá jejich kampaň. Íránská vláda zablokovala měsíc před prezidentskými volbami přístup na webový komunikační portál Facebook. Důvodem je údajně snaha zabránit příznivcům reformistického kandidáta na prezidentský úřad Míry Hosejna Músávího, aby tuto internetovou sociální síť používali v jeho předvolební kampani. „Přístup na stránku Facebooku byl několik dní před prezidentskými volbami zakázán,“ citovala BBC agenturu ILNA.

Íránci, kteří se pokusili Facebook navštívit, obdrželi podle štábu zpravodajské televize CNN v Teheránu zprávu, že „přístup na tuto stránku není možný“. Společnost Facebook vyjádřila nad zprávami o zákazu používání jejich webu v Íránu zklamání.

Současný prezident je pod palbou kritiky za špatnou ekonomiku. Írán trápí hlavně velká inflace. Ekonomická témata ve volbách pravděpodobně zastíní i otázku jaderného programu země. „Svoboda slova, o kterou nám všem jde, tady chybí. Kvůli riskantnímu chování doma i v zahraničí nemáme soběstačné hospodářství. Škodí nám Ahmadínežádova bezmyšlenkovitá rozhodnutí, která s nikým nekonzultuje,“ veřejně uvedla manželka Músavího Zahra Rahnavard. 

Bývalý íránský premiér Músáví je považován za jednoho z hlavních vyzyvatelů současného konzervativního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Na Músávího stránce na Facebooku je údajně zaregistrováno více než 5000 fanoušků.

Prezidentská kampaň v Íránu (zdroj: ČT24)

První kolo volby hlavy íránského státu se bude konat 12. června. Íránci ho budou vybírat v přímé volbě. Z více než čtyř set zájemců o prezidentské křeslo vybrala volební komise jen čtyři kandidáty. Rovnou odmítla také všech 42 přihlášených žen, přestože ústava jim kandidovat nezakazuje.