Český řidič odsouzený za převaděčství zřejmě přijme čtyřletý trest

Řím - Po třetí za poslední půlrok padl v Itálii ortel nad českým řidičem kamionu Jiřím Novotným, který byl za převaděčství emigrantů v řeckém přístavu Patras odsouzen ke 4 rokům vězení. Vinu sám popírá, avšak tamní obhájce mu radí, aby trest přijal a vyhnul se tak nejvyšší osmileté sazbě. Novotný měl podle policejních záznamů v kamionu 11 Afghánců, kteří putovali do Evropy. Uvádí, že neví, jak a kdy se utečenci do zamčeného kamionu na trase Patras-Ankona dostali.

„Dohodli jsme postup, který není přiznáním viny, ale trestem. Udělali jsme to, protože za několik měsíců budeme moci žádat vyhoštění,“ uvedl italský právník Jiřího Novotného Giacomo Maria Girombelly. V italském vězení je kvůli stejnému problému také Miroslav Jaroušek, v Řecku zase Jiří Vojíř. S Jiřím Novotným je pojí takřka stejný osud. Řecká kontrola u nich při nalodění nic nezjistila, avšak jejich italští kolegové běžence při výjezdu z trajektu již odhalili.

Petr Fabián, který trasu Patras-Ankona jezdí už 4 roky, obviňuje lodní kontrolu. „Ti určitě dostanou zaplaceno a není možný, že když proběhne kontrola před, aby je (emigranty) poté někdo našel na lodi,“ uvedl Fabián. Jiří Novotný by se podle svého italského právníka mohl do Česka vrátit do roka, tedy pokud se mu podaří trest vězení změnit ve status vyhoštění. O stejné posouzení bude u odvolacího soudu usilovat i Miroslav Jaroušek. Asi nejtěžší boj svede 26. června před řeckým soudem Karel Vojíř, který si za převoz 13 utečenců odpykává nejtěžší možný trest - 10 let. „Byl jsem zavřený v kontejneru, bez deky spal na holé zemi, k jídlu dostával dvakrát denně dvě sušenky. Já tam byl mezi Afgháncema, bylo jich tam až 80,“ popisuje Vojíř podmínky v předchozí řecké věznici.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

České ministerstvo zahraničí zatím obtížnou situaci českých řidičů v Řecku a Itálii odmítá řešit na úrovni EU. „Zatím ta situace není v takové fázi, aby se mohla řešit, ale pokud by byly nějaké signály od členských zemí, tak to řešit budeme,“ uvedla mluvčí ministerstva Kristina Kvapilová. Problém tkví také v tom, že neexistuje žádný oficiální kanál, díky kterému by se česká diplomacie o uvězněných řidičích dozvěděla. Těm pak nezbývá než se spolehnout na své příbuzné doma.