První případy mexické chřipky hlásí Perský záliv

Abú Zabí - Spojené arabské emiráty mají první případ prasečí chřipky. Onemocněl jí muž, který do země přiletěl z Kanady. Příznaky pacientova onemocnění už sice slábnou, hospitalizován prý ale zůstane dalších deset dnů. Podle ministra zdravotnictví Hanífa Hasana Alího žádní další cestující ze stejného letu příznaky onemocnění nevykazují. Totožnost nakaženého pasažéra ministr neupřesnil, podle médií ale jde o kanadského lékaře pákistánského původu. Ošetření v nemocnici vyhledal sám, když u sebe zjistil příznaky. První případ nákazy hlásí i Česká republika.

V sobotu oznámil první případy nákazy novým virem chřipky H1N1 Kuvajt, jako první země v oblasti Perského zálivu. Onemocnění však bylo zjištěno u 18 amerických vojáků po jejich příletu z USA na vojenskou základnu v Kuvajtu. Vojáci se vůbec nedostali do kontaktu s místním obyvatelstvem a všichni už zemi opustili.

Virus takzvané prasečí chřipky se stále šíří a podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) si vyžádal 91 úmrtí, převážně v Mexiku. Podle nejnovějších údajů už bylo zaznamenáno více než 12 500 případů nákazy virem H1N1 ve 47 zemích světa včetně České republiky. Nově byla chřipka zjištěna také v Kuvajtu, na Islandu, ve Švýcarsku či Hondurasu.