Akademici: Návrh rozpočtu na příští rok povede k odlivu mozků

Praha - Ve vědeckých kruzích se začíná schylovat k ostrému boji o peníze. I když je věda a výzkum jednou z priorit vlády premiéra Jana Fischera, mají nastat rozsáhlé změny v jejím financování. Vládní Rada pro výzkum a vývoj totiž počítá v návrhu rozpočtu na příští rok se snížením objemu prostředků, které má dostat Akademie věd ČR, téměř o 15 procent, tedy zhruba o 721 milionů korun. Podle akademiků to bude znamenat likvidaci jejich instituce a odliv mozků z Čech do zahraničí.

„Když si představíte firmu, která z roku na rok bez varování sníží svůj rozpočet o 15 procent, tak se to dá asi těžko vyrovnat nějakou restrukturalizací nebo racionalizací nebo něčím takovým,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Jiří Rákosník z Matematického ústavu Akademie věd ČR.

Aby se Akademie věd s propadem financí vyrovnala, bude muset velmi pravděpodobně rušit některá ze svých pracovišť a sáhnout rovněž k propouštění. „My jsme si udělali krizové scénáře a vyplývá z toho, že i kdybychom na rok zastavili stavební investice, nákup přístrojů, tak musíme propustit stovky vědců. Kdyby to mělo pokračovat v dalších letech, tak už to budou tisíce,“ varoval Rákosník.

Rozhovor s Jiřím Rákosníkem a Janem Švejnarem (zdroj: ČT24)

Jiří Rákosník z Akademie věd ČR:

„Šetření ve vědě znamená, že šetříte na budoucnosti. Věda není výrobní podnik, který by mohl z roku na rok změnit svou strategii, který by mohl jednou propustit, v zápětí zase příští rok spoustu lidí přijmout.“

K opatrnosti ve škrtech financí pro Akademii věd nabádá také ekonom CERGE-EI a Michiganské univerzity Jan Švejnar. „Já myslím, že bychom měli dát pozor na to, aby špičkové instituce dostaly peníze, aby mohly dál pokračovat ve vědě, a abychom omezili spíše ty, které nemají tak kvalitní úroveň, protože nakonec co ve světě rozhoduje, je opravdu kvalita,“ konstatoval.

Stát letos investoval do výzkumu a vývoje 24,83 miliardy korun. V letech 2010 a 2011 bývalá vláda počítala s dalším růstem výdajů, a to na 26,78 a 28,92 miliardy korun. Výdaje na výzkum a vývoj v Česku v posledních letech sice rostly, stále však zaostávaly za průměrem Evropské unie. Nyní hrozí v důsledku hospodářské krize zmrazení výdajů na vědu na úrovni roku 2009.