Bouřky se prohnaly Evropou

Berlín - Počasí řádilo v noci po celé Evropě. Kvůli spadlému stromu vykolejil vlak v německém Bádensku-Württembersku. Šestapadesátiletý strojvedoucí se těžce zranil, ze 150 cestujících dva utrpěli lehčí zranění. Bouře také na chvíli ochromila provoz na mnichovském letišti. Asi čtrnáct letů bylo zrušeno. Na silnicích blesky poškodily dopravní značení a vítr převracel přívěsy nákladních aut.

Ve Francii z nebe padaly obrovské kroupy. Ničily auta, střechy i zahradní nábytek. Nikoho ale vážně nezranily. „Měli jsme hrozný strach. Řekla bych, že to bylo opravdu extrémní. Nikdy jsem nic takového neviděla. Padalo to s takovou silou a tak rychle,“ popsala řádění počasí obyvatelka Avrechy Monique Maretová.

Rakousko: vítr o rychlosti až 113 km v hodině

Ničivá studená vlna dorazila také do Rakouska. Blesk poškodil transformační stanici v hornorakouském Grieskirchenu a připravil přes 20 tisíc lidí o elektřinu. Na rakouské straně Bodamského jezera naměřili meteorologové rychlost větru až 113 kilometrů za hodinu. Poryvy ve spolkové zemi Vorarlbersko poškodily budovy a vyvrátily stromy, které zatarasily cesty. Padající kmen zasáhl také jednoho člověka, který naštěstí utrpěl lehčí zranění stejně jako několik dalších osob. Nejvíc práce měli hasiči v okolí města Bregenz.

V Korutanech blesky způsobily několik požárů. Hořely například tři transformační stanice. Bez větších následků se obešlo Salcbursko, kde do terénu vyrazilo bezmála 600 hasičů. Odklízeli to, co napáchal vítr. U jezera Mattsee nedaleko Salcburku dosahovaly jeho nárazy rychlosti 108 kilometrů v hodině. Na statku v Gömingu poryvy odnesly část střechy tří budov.

Bouře zabíjela ve Švýcarsku i Německu

Ve Švýcarsku zemřel jednatřicetiletý řidič auta, když na něj spadl strom. Kalamita se strhla na Bodamském jezeře, policie zachraňovala posádky lodí. Bouře napáchaly škody také v Nizozemsku a lehce zranily několik lidí.

Tragické úmrtí si bouřka vyžádala v německé obci Hauzenberg v Bavorsku. Mladý řidič se svým otevřeným čtyřkolovým strojem právě projížděl kolem lesa, když strom spadl přímo na vozítko. U jihobavorského města Weilheim utrpěla vážná zranění žena, když na její automobil spadla větev stromu.

Vyvrácené kmeny na mnoha místech Německa ochromily železniční dopravu. V Baienfurtu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa po nárazu do stromu, který zatarasil trať, vykolejil vlak se zhruba 200 cestujícími. Podle místních hasičů strojvůdce utrpěl vážná zranění, pět pasažérů bylo zraněno lehce.