Při atentátu v pákistánském Láhauru zahynulo 24 lidí, 300 je zraněno

Láhaur - Výbuch v pákistánském městě Láhaur zabil nejméně 24 lidí a téměř 300 zranil. Sebevražedný útočník ukryl výbušninu do auta a prorazil zátarasy policejního ředitelství. Exploze zničila i okolní budovy, padající trosky zasypaly několik lidí. Motiv útoku zatím není jasný, mezi mrtvými je také osm příslušníků tajných služeb ISI a několik policistů. K odpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil. Ministerstvo vnitra to považuje za útok na stát a vinu za něj dává Talibanu.

K explozi došlo poté, co armáda na severozápadě Pákistánu v údolí Svát stupňuje ofenzivu proti ozbrojencům z Talibanu. Úřady proto varují, že kvůli těmto bojům může dojít k bombovým útokům v jiných regionech státu.

Podle svědků stříleli ozbrojenci nejdřív na stráž u policejního ředitelství, poté odpálili výbušninu ukrytou v autě. „Auto přijelo, prolomilo bariéry a pak explodovalo,“ popsal útok místní představitel. Nad místem se vznášel obrovský oblak bílého kouře. Výbuch poničil kromě policejního ředitelství i nedalekou vládní budovu záchranářské služby.

Výbuch v Láhauru zabil 24 lidí (zdroj: ČT24)
Oběť útoku v Láhauru
Zdroj: ČTK/AP/K.M. Chaudary