Transsexuální poslankyně: Kříž v Sejmu značí nemocnou společnost

Varšava - Polské parlamentní volby před dvěma týdny otřásly tamní politickou scénou. Do parlamentu se dostala proticírkevní strana Hnutí Palikota. Mezi jejími poslanci jsou navíc transsexuál - poslankyně Anna Grodzká - i přiznaný homosexuál Robert Biedroň. Ti spolu s ostatními členy strany prosazují třeba legalizaci měkkých drog, zmírnění protipotratového zákona nebo odstranění kříže z jednacího sálu parlamentu. Podle Grodzké je právě kříž v Sejmu projevem nemocné společnosti. Poslankyně nepovažuje církev za demokratickou instituci.

Po polských parlamentních volbách se velmi často hovoří o Anně Grodzké, která absolvovala psychologii na varšavské univerzitě a osmého listopadu složí přísahu v Sejmu. „Pro celou společnost je to velký přelom. Příchod poslanců z Hnutí Palikota znamená, že vše, o čem se na veřejnosti zatím jen šeptalo, bude najednou představeno na půdě parlamentu,“ konstatovala Grodzká. 

Sedmapadesátiletá Anna Grodzká je prvním transsexuálem v historii polského parlamentu. Většinu života byla mužem, narodila se totiž jako Krzysztof, který se následně oženil a stal otcem. Před čtyřmi roky se ovšem rozvedl a před dvěma roky se z něj po mnoha operacích stala žena. „Cítím se jako žena, jsem jí i právně. V parlamentu jsou lidé, kteří o mně říkají různé věci, budu se s nimi soudit. Setkala jsem se i s agresí ze strany primitivů,“ podotkla Grodzká. 

Anna Grodzká, poslankyně Hnutí Palikota: 

„Kvůli ideologii je problém potratů neřešitelný. Politici se bojí církve. Ta má na politiku bezprostřední vliv díky poslancům. Církev není demokratickou institucí a chce řídit stát. V Polsku ale nemá mít právo zasahovat do politiky státu.“

Anna Grodzká a další poslanci z Hnutí Palikota chtějí přijít se zákonem o registrovaném partnerství. Umělé oplodnění metodou in vitro by měl z velké části hradit stát, měkké drogy by neměly být zakázané a Palikot a jeho lidé chtějí rovněž zmírnit přísný protipotratový zákon, který dovoluje umělé přerušení těhotenství jen ve výjimečných případech. 

Kříž má zmizet ze všech veřejných míst

Nově zvolený parlament se ještě nesešel a poslanci z Hnutí Palikota už o sobě dali slyšet. Zaútočili na katolickou církev. Požadují, aby byl odstraněn kříž nejen v jednacím sále parlamentu, ale všude na veřejných místech - ve školách i v úřadech. „Měl by být odstraněn, protože tam nepatří. Všichni nejsou věřící a parlament patří i ateistům. To místo má být bez církevních symbolů. Kříž patří do kostela, v Sejmu je projevem nemocné společnosti,“ řekla Grodzká.

Kříž
Zdroj: ČT24

Robert Biedroň, homosexuální poslanec: 

„Po volbách jsem přišel sem do parlamentu, stál tam starší pan a začal na mě křičet: 'Ty teplouši jeden, pojď si se mnou hrát!' Do tohoto momentu jsem si říkal, opravdu se v Polsku něco změnilo, lidé mě zvolili, chtějí nějaké změny a náhle jsem slyšel nadávky. Ještě máme před sebou dlouhou cestu.“

Za nestydaté a drzé nové poslance označuje šéf opozice Jaroslaw Kaczyński, a to nejen kvůli kříži. Zvláště dva z nich jsou středem pozornosti - nejznámější polský homosexuál a právě Anna Grodzká. Zatímco Grodzká věří, že poslanecký mandát pro transsexuála a homosexuála je v dvacetileté historii demokratického parlamentu skutečný zlom, Biedroň si uvědomuje, že společnost ještě není plně připravena akceptovat jejich přítomnost v politice. 

Kontroverzní stranu volilo 10 procent lidí

Hnutí Palikota bylo největším překvapením polských parlamentních voleb a jejich desetiprocentní zisk byl nečekaný. Po všech výrocích o kříži, marihuaně či registrovaném partnerství by dnes získala už 12 procent.

Polsko: volby změnily parlament (zdroj: ČT24)