Podle Berlusconiho nemá Fischer autoritu na to, aby vedl unii

Řím - Podle agentury AFP dnes italský premiér Silvio Berlusconi zkritizoval nového českého premiéra Jana Fischera. Berlusconi tvrdí, že Fischer nemá zkušenosti na to, aby mohl jako představitel předsednické země vést Evropskou unii. Při kritice navíc dokonce italský premiér popletl Fischerovu funkci. "Dnes je prezidentem České republiky expert na statistiku a je paradoxní, že právě on unii předsedá," prohlásil Berlusconi.

Podle agentury ale není pochyb, že měl Berlusconi na mysli českého premiéra, který před nástupem do úřadu dlouhé roky působil jako šéf Českého statistického úřadu, zatímco Klaus je ekonom.

Silvio Berlusconi také vyjádřil politování nad tím, že v čele Evropské unie nestojí osobnost, která by měla autoritu. Fischer jako český premiér nyní zastupuje v Bruselu Česko, které do konce června unii předsedá.

„Evropská unie dnes nemůže hrát roli protagonisty, která jí náleží, není tu osobnost, která by měla autoritu,“ prohlásil konkrétně Berlusconi. „Komu může Obama zatelefonovat, aby zjistil, co se děje?“ ptal se také italský premiér.

Berlusconi: Pletky s mladistvou jsem neměl

Italský premiér se dnes také snažil uhasit skandál, kdy ho jeho vlastní žena veřejně obvinila z toho, že se stýká s nezletilými dívkami, a požádala ho o rozvod. Berlusconiho manželka Veronica Lariová už má dost premiérových záletů, poslední kapkou měla být aféra s modelkou Noemi, které se Berlusconi měl věnovat při oslavě jejích osmnáctých narozenin.


Jakékoli pletky s mladistvou dívkou dnes ale Berlusconi popřel. „Ne, naprosto ne! Kdybych takové styky skutečně měl, okamžitě bych odstoupil. Přísahám na hlavu svých dětí,“ odpověděl premiér na otázku, zda se s modelkou důvěrně stýkal.

Podle Berlusconiho šlo v případě Noemi o naprosto nevinnou záležitost, neboť dívku zná už dlouho, protože je to dcera jeho dlouholetých známých. Dnes se za svého otce postavily i jeho tři děti.

Silvio Berlusconi a Veronica Lariová
Zdroj: ČT24