Americké bojové letouny se přemístily na japonskou Okinawu

Kadena (Japonsko) - Bojové letouny F 22A Raptor přistály na americké základně v japonské Okinawě, oznámila agentura Reuters. Stíhačky sem byly přemístěny ze základny ve Virginii pouze několik dní poté, co Severní Korea provedla test jaderné nálože. Rozmístěním nejmodernějších bojových strojů signalizují Spojené státy posílení své přítomnosti v Tichomoří.

„Rozmístění zdůrazňuje závazek USA vůči Japonsku jako svému životně důležitému regionálnímu partnerovi a signalizuje americké rozhodnutí zajistit stabilitu a bezpečnost celého Tichomoří,“ uvádí se v pátečním prohlášení amerického letectva.

Bojové letouny, známé pod označením Raptor (Dravec), startovaly z Langley tento týden a v regionu budou rozmístěny po dobu čtyř měsíců. Na Okinawě se nachází asi 50.000 amerických vojáků a vojenského personálu.

Severní Korea v poslední době vnesla do regionu mimořádné napětí. Nejenže odpálila několik raket krátkého doletu a provedla novou jadernou zkoušku, ale podle nejnovějších zpravodajských informací a tisku připravuje i odpálení rakety dlouhého doletu. Řinčení zbraní komunistického režimu a hlavně jeho nevyzpytatelnost podle agentury Reuters už povzbudily v Japonsku hlasy, které i přes mírovou ústavu země volají po vyvinutí kapacit, jež by umožnily udeřit na nepřátelské základny v případě bezprostředního nebezpečí útoku.