Posselt opět kritizoval dekrety, Seehofer vyzval k dialogu

Augsburg (Německo) - Výzvy ke zrušení Benešových dekretů i k dialogu o minulosti dnes na závěr víkendového sudetoněmeckého srazu v bavorském Augsburgu zazněly od bavorského premiéra Horsta Seehofera a mluvčího sudetských Němců Bernda Posselta. Posselt na 60. Sudetoněmeckém sněmu opět odsoudil Benešovy dekrety, které legitimizovaly vysídlení příslušníků třímilionové německé menšiny z poválečného Československa. Seehofer, v jehož projevu převažovala chvála bavorsko-české spolupráce, prohlásil, že bude podporovat dialog mezi sudetskými Němci a ČR. Potvrdil také svůj záměr oficiálně navštívit Prahu, a to v doprovodu zástupců německé menšiny vysídlené po druhé světové válce z Československa.

Šéf bavorské vlády na srazu prohlásil, že ve vzájemných vztazích existují otevřené otázky. Poukázal na zákon z roku 1946, jenž promíjel spáchané trestné činy na sudetských Němcích, a na „vyháněcí dekrety“, které „kolektivně vyhnaly nevinné lidi z vlasti, protože byli Němci“. „Kolektivní vyhnání sudetských Němců s mnoha mrtvými“ podle Seehofera bylo a zůstává bezprávím.

Posselt za skupinu poslanců bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) v Evropském parlamentu znovu vyzval české politiky, aby „konečně odhodili na skládku evropských dějin“ Benešovy dekrety i takzvaný amnestijní zákon, jenž po roce 1946 promíjel násilnosti doprovázející vyhánění sudetských Němců.

Posselt zastupující všechny sudetské Němce ve světě se vyslovil pro to, aby vzniklo nejen na evropské úrovni mezinárodně kodifikované právo zakazující vyhánění a umožňující také uvalovat sankce.

Seehofer, jenž se funkce bavorského ministerského předsedy ujal na podzim, dnes nepřímo apeloval na českou politickou reprezentaci, aby zahájila dialog se sudetskými Němci, a připomněl heslo nynějšího českého předsednictví. „Evropa bez bariér, to pro mě také znamená nevylučovat nikoho, kdo má dobrou vůli, z dialogu, a už vůbec ne ty, kteří se stali oběťmi dějin 20. století,“ prohlásil Seehofer.

Posselt chválil některé české politiky

Posselt ovšem také ocenil projevenou ochotu českých politiků věnovat se společným dějinám. Jmenoval přitom bývalého českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jenž nedávno v Ústí nad Labem prohlásil, že kromě vyhlazení Lidic je třeba připomínat také násilnosti vůči sudetským Němcům, exministra školství Ondřeje Lišku, jenž se zasazoval o zevrubné popsání této kapitoly dějin v českých učebnicích, i staronového předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu.

Odsun Němců z Československa
Zdroj: ČT24