Hendikepovaní mají ztížený přístup k evropským volbám

Brusel - Evropské fórum hendikepovaných zveřejnilo nový spot, jehož cílem je zajistit přístup zdravotně postiženým do volebních místností během voleb do Evropského parlamentu. Klip upozorňuje na diskriminaci, třeba slepí lidé nemají šanci si sami přečíst ani volební kandidátku, protože není v Braillově písmu. Jen v Česku přitom žije kolem jednoho milionu zdravotně postižených.

Hendikepovaný se cítí stejně jako malý člověk stojící na basketbalovém hřišti, ovšem místo koše je v tomto případě volební urna. Přestože vyšší lidé na ni dosáhnou, on svůj volební lístek hodit nemůže, a tím nemůže volit. Podle Evropského fóra hendikepovaných to je situace, do které se může dostat 65 milionů zdravotně postižených (10 procent všech voličů v EU).

Ale nejde však  jen o bariéry, neslyšící a nevidomí se nedostanou k volebním programům, nejsou ani ve slepeckém písmu ani ve zvukové podobě. Kampaň upozorňuje i na to, že některé politické strany ve svých volebních programech se zdravotně postiženými lidmi ani nepočítají.

Reportáž Terezy Krásenské a Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Národní rada zdravotně postižených požádala o volební program 8 politických stran. Přestože volby do Evropského parlamentu začínají už příští týden, zatím odpověděla pouze jediná.