Další kolo rusko-amerických rozhovorů o odzbrojování v Ženevě

Ženeva - Další omezení jaderných zbraní bude cílem druhého kola rusko-amerických rozhovorů v Ženevě. Nová dohoda mezi Washingtonem a Moskvou má zajistit pokračování smlouvy Start 1, která vyprší v prosinci. Vyjednavači teď hledají kompromis na další roky, který by byl přijatelný pro obě velmoci. Jednou z možností je odstoupení od plánované výstavby protiraketového deštníku ve střední Evropě.

Dnešní schůzce předcházelo setkání prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva v Londýně i Obamův projev na Hradčanském náměstí o světě bez jaderných zbraní. Další kolo jednání potrvá ode dneška až do 3. června.

Rozhovory, jak konkrétně by měla vypadat dohoda o snížení počtu jaderných zbraní v arzenálech obou zemí, zřejmě nebudou tak jednoduché. Smlouva si zřejmě vyžádá ústupky Američanů, a to hlavně v plánech na protiraketovou obranu ve střední Evropě, proti kterému Moskva dlouhodobě protestuje. Takové hlasy alespoň zaznívaly po poslední schůzce na expertní úrovni.

Další kolo rusko-amerických rozhovorů o odzbrojování v Ženevě (zdroj: ČT24)

Smlouva START 1, která dosud upravuje velikost jaderného arzenálu, vedla k výraznému snížení stavu strategických zbraní. USA a Rusko se v ní zavázaly snížit počet jaderných hlavic na 6000. Nová dohoda má jít mnohem dále než takzvaná moskevská smlouva (SORT), kterou podepsali předchozí prezidenti George Bush a Vladimir Putin v roce 2002. Ta umožňuje každé straně mít až 2200 jaderných hlavic.