Podle Klause jsou eurovolby zbytečné polovolby

Paříž - Při své návštěvě Paříže se v rozhovoru pro česká média vyjádřil český prezident Václav Klaus k nadcházejícím evropským volbám. A znovu nezapřel svůj euroskeptický postoj. Podle Klause jsou totiž volby do Evropského parlamentu zbytečné, protože jde jen o polovolby. Lepší by proto bylo, kdyby do unijních institucí neposílali zástupce voliči, ale národní parlamenty.

„Je zbytečné dělat evropské volby, to jsou stejně takové polovolby. Takže já bych bral v úvahu, kdyby jednotlivé parlamenty posílaly své zvolené poslance do těchto organizací a orgánů,“ prohlásil Klaus.

Připomněl své obavy, že rozhodovací procesy se vzdalují od běžných Evropanů a že se různé integrační iniciativy neopírají o zájmy členských zemí a jejich občanů.

Jako příklad uvedl parlamentní shromáždění Západoevropské unie. „To není instituce, která má speciální volby do svého parlamentního shromáždění, to je instituce, kde jsou delegováni poslanci. A já bych si velmi přál, aby to bylo ve všech dalších evropských institucích,“ vyjádřil se český prezident.

Podle něj jsou nejdůležitějšími institucemi v rámci unie právě národní parlamenty. „Národní stát je rozhodující institucí v Evropě, ne Brusel a Evropská komise,“ uvedl Klaus. „Opravdová komunita evropských národů neexistuje. Jsou Francouzi, Češi, Němci, Poláci…,“ prohlásil také prezident.

O nedůležitosti evropských voleb prý navíc svědčí i to, že v předvolební kampani v Česku se prakticky nevedla debata o Evropě, ale politici řešili domácí problémy.

Klausovo prohlášení dnes kritizovala například Kateřina Jacques ze Strany zelených, podle které takový postoj vrací EU o desítky let nazpět. Podobně se vyslovila i europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která uvedla, že „prezident zaspal dobu“. S názorem hlavy státu se neztotožnila ani ČSSD, naopak lídru kandidátky ODS do eurovoleb Janu Zahradilovi nepřipadá úplně nelogický, i když je prý neproveditelný.