Vláda USA omylem zveřejnila seznam svých jaderných míst

Washington - Americká vláda nedopatřením zveřejnila na svých webových stránkách seznam státních i civilních jaderných zařízení na území USA. Navzdory ujištění ze strany vládních představitelů, že dokument byl vzápětí stažen a že informace neznamenají pro národní bezpečnost země žádné nebezpečí, panují obavy, že těchto citlivých údajů by mohli zneužít teroristé.

Dokument o 266 stranách se dostal na internet 6. května, když ho prezident Barack Obama posílal Kongresu, jak to vyžaduje zákon, než bude seznam amerických jaderných zařízení poskytnut Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE).

Některé ze zveřejněných stránek byly označené upozorněním, že jde o vysoce citlivé údaje, které jsou přísně tajné. Právě tyto údaje by mohli zneužít teroristé. Podle nejmenovaného představitele amerického ministerstva energetiky ale žádné z míst uvedených v seznamu není součástí jaderné zbrojní infrastruktury USA.

Podle agentury AP zpráva obsahovala podrobnosti o zařízeních na skladování vysoce obohaceného uranu v komplexu Y-12 ve státních laboratořích v Oak Bridge ve státě Tennessee. Obdobné detaily se týkají i dalších zařízení ministerstva energetiky v jaderném zařízení Hanford ve státě Washington.

Seznam zahrnuje podrobnosti o umístění, zabezpečení a dalších skutečnostech souvisejících se všemi státními i soukromými jadernými zařízeními v USA, a to včetně 103 komerčně provozovaných reaktorů. Tyto informace jsou sice podle AP snadno zjistitelné z různých zdrojů, další údaje ale upřesňují činnost, která v některých zařízeních probíhá.