Klaus ve Varšavě znovu varoval před zásahy státu do ekonomiky

Varšava - Před zásahy politiků do ekonomiky dnes znovu varoval Václav Klaus. Zabránit tendencím státu regulovat trh je třeba zvlášť v době finanční a hospodářské krize, řekl český prezident na konferenci Dvacet let ekonomické transformace postkomunistických zemí, kterou ve Varšavě hostila Polská národní banka. Účastníci se shodli na tom, že plusy ekonomické transformace v postkomunistických zemích výrazně převažují nad minusy.

Hospodářská krize je podle Klause výsledkem dlouholeté manipulace trhem ze strany politiků, kteří podle něj základy volného trhu podkopali. „Kapitalismu bylo málo, stát se do toho pletl strašně moc a tím tuhle zbytečnou krizi vyvolal. Pokoušet se to léčit dalšími zásahy státu je cesta, která nevede nikam,“ řekl zpravodaji ČT Klaus, jenž v 90. letech stál u ekonomické transformace v tehdejším Československu a později České republice jako ministr financí a později předseda vlády.

Účastníci konference se nicméně shodli na tom, že plusy ekonomické transformace v postkomunistických zemích výrazně převažují nad minusy. Podle Klause se ale začínají v ekonomice měnit tendence. První půlku uplynulého dvacetiletí zhodnotil kladně, druhé desetiletí ale už podle něj bylo ve znamení manipulace a opětovného zvýšení role státu v ekonomice. Společná evropská měna není záchranou před finanční krizí, řekl také Klaus s tím, že podle statistiky Evropské komise dopadá ekonomika zemí eurozóny viditelně hůře než ekonomika celé Evropské unie.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Polsko si v těchto dnech připomíná 20 let od konání prvních polosvobodných voleb, v nichž jasně zvítězilo protikomunistické hnutí Solidarita. Polské volby byly podle politiků a historiků inspirací pro převraty v okolních zemích. Klaus v rámci své návštěvy Varšavy předal svému protějšku Lechu Kaczyńskému dopis k 20. výročí událostí roku 1989. Mimo jiné připomíná navázání diplomatických styků mezi Polskem a tehdejším Československem. „Pro Českou republiku zůstane Polsko významným partnerem. Spojuje nás minulost i přítomnost,“ říká Klaus.

Václav Klaus na varšavské konferenci Dvacet let ekonomické transformace postkomunistických zemí
Zdroj: ČT24