Obama vyzval EU k větší aktivitě na mezinárodním poli

Caen - Americký prezident Barack Obama dnes ve francouzském Caenu vyzval Evropskou unii k větší aktivitě na mezinárodním poli, což spojil se situací v Afghánistánu, kde USA nesou hlavní zátěž bojů s islámskými extremisty, zatímco evropské státy tam jen neochotně posílají vojenské posily. Učinil tak na společné tiskové konferenci se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym po jejich bilaterálním jednání.

Francouzský prezident na tiskové konferenci poukázal na to, že názory představitelů obou zemí na současnou mezinárodní situaci jsou ve všech zásadních otázkách totožné. Sdělil, že se shodují například v tom, že Palestinci mají právo na svůj stát a že je zapotřebí, aby Izrael zastavil rozšiřování židovských osad.


Obama k tomu dodal, že obě strany musejí uznat, že jejich „osudy jsou spjaté“. „Je zapotřebí překonat současnou slepou uličku,“ zdůraznil americký prezident. Zároveň upozornil, že je nutné, aby se Palestinci vzdali násilí a byli s to plnit přijaté závazky, a vzbuzovat tak důvěru Izraele. Naznačil, že Izrael by usmířením s Palestinci vyrazil „zbraň“ z rukou Íránu, který se pasuje do role obránce palestinských zájmů, a proto má významné slovo v muslimském světě.

TK Baracka Obamy a Nicolase Sarkozyho (zdroj: ČT24)

Sarkozy dále prohlásil, že Írán by neměl odmítnout napřaženou ruku USA a že by měl přijímat kontroly svých jaderných zařízení, pokud má čisté svědomí v tom, že jsou k mírovým účelům. Zároveň označil za nepřijatelné poslední „agresivní projevy“ íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Sarkozy se také zmínil o shodě Francie a USA v odmítavém postoji k Severní Koreji, která se rozhodla v poslední době zvýšit mezinárodní napětí zbrojními zkouškami.

Oba politici se rovněž dotkli citlivé otázky Turecka, v níž se neshodují ohledně toho, zda by mělo, nebo nemělo vstoupit do Evropské unie. Sarkozy ujistil, že se shodují v tom, že Turecko má být mostem mezi západním a východním světem. Dodal, že navrhuje, aby EU, Rusko a Turecko společně vytvořily prostor hospodářské a bezpečnostní spolupráce. Obama řekl, že doufá, že Francie nebude bránit alespoň dalšímu sbližování Turecka s Evropou.



Oba státníci na tiskové konferenci nešetřili vzájemnými komplimenty o tom, že francouzsko-americké spojenectví je rozšířené o vzájemné osobní přátelství. Sarkozy „nejen spolupracoval, ale ukázal cestu,“ podotkl Obama k Sarkozyho zásluhám na kladném vývoji americko-evropských vztahů.

Obama a Sarkozy měli odpoledne na programu návštěvu nejvýznamnějšího amerického vojenského hřbitova z druhé světové války, který leží v Normandii. K pietní ceremonii se připojí britský princ Charles a premiéři Británie Gordon Brown a Kanady Stephen Harper.

Obama přiletěl do Francie z Německa již v pátek večer. S manželkou Michelle a s dcerami Malií a Sashou navštívili pařížskou Eiffelovu věž. Dnes večer se do francouzské metropole vrátí, aby se podívali do katedrály Notre-Dame a povečeřeli v restauraci. V neděli Obamovi navštíví výstavní palác Centre Georges Pompidou, známý sbírkami moderního umění. Zatímco americký prezident Francii v průběhu neděle opustí, jeho rodina si prodlouží turistický pobyt do pondělka a ještě se sejde s francouzským prezidentem a jeho ženou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou.

  • Barack Obama a Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91145.jpg
  • Americký prezident se svým francouzským protějškem na společné tiskové konferenci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91144.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91138.jpg
  • Francouzský a americký prezidentský pár autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91135.jpg
  • Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91140.jpg
  • První dámy USA a Francie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91147.jpg