Zájmy pirátů bude v europarlamentu hájit jeden poslanec

Stockholm - Asi o největší a nejkurióznější překvapení v eurovolbách se postaralo Švédsko. Do Evropského parlamentu vyšle jednoho poslance Pirátská strana podporující bezplatné stahování filmů, hudby a počítačových her z internetu. Název má podobný jako kontroverzní server Pirate Bay, proti němuž vedou kampaň filmové a hudební společnosti. Stranu podpořilo sedm procent voličů.

„Ukazuje to, že náš přístup k internetu a nové informační společnosti je správný,“ říká jednička na kandidátce Pirátské strany Christian Engstrom. Nejde jen o nelegální stahování filmů nebo hudby. Pirátská strana navzdory podobnému názvu není se serverem Pirate Bay nijak propojená. Chce zachovat internet jako volný prostor, kde uživatelé nebudou pod dohledem.
„Jsme svědky vlny represivních zákonů, které vážně ohrožují naše občanské svobody - svobodu projevu, názorů, komunikace,“ říká jeden z členů strany Rick Falkvinge.

„Jsem přešťastný, je fantastické, že tolik lidí dalo najevo touhu po změně. Je to krásné ocenění nikoli od politických struktur, ale od občanů,“ komentoval volební úspěch čerstvý majitel „pirátského“ poslaneckého mandátu v Evropském parlamentu a vůdce strany Christer Engström. 
 
Podle průzkumu se Pirátská strana stala nejpopulárnější politickou stranou u nejmladších voličů ve věkové kategorii 18-30 let. Tři čtvrtiny voličů tvoří muži, nezanedbatelná část pochází z řad extrémní levice nebo nacionalistů. Podle analýzy ale více než ochrana osobních dat a integrita ve vztahu k internetu voliče skutečně zajímá především stahování filmů, hudby a počítačových her zdarma.

Švédsko pošle do europarlamentu piráty (zdroj: ČT24)

Strana vznikla už v roce 2006. Popularitu jí ale přinesl až dubnový soud se čtyřmi provozovateli portálu Pirate Bay, kteří dostali za porušování autorských práv nepodmíněné roční vězení a pokutu 30 milionů švédských korun. Jejich právníci bojují o další proces.