Kuba: Díky, ale do Organizace amerických států nechceme

Havana - Kuba dnes vzkázala Organizaci amerických států (OAS), že se do jejích řad nevrátí, i když si členové včetně Spojených států minulý týden odhlasovali zrušení zákazu členství tohoto karibského ostrova. Havana totiž nemůže organizaci zapomenout, že prý dlouho podporovala nevraživost USA vůči Kubě.

Kubánský deník Granma dnes napsal, že vláda je spokojena „s vyjádřením svrchovanosti a vlastenectví“, avšak Kuba „se do OAS nevrátí“. Připomíná, že OAS dlouhodobě podporovala nepřátelství Washingtonu vůči Kubě, která si nyní přeje zachovat svou nezávislost.

Kubánská vláda dnes v prohlášení organizaci vzkázala, že je anachronismem pod opresivní kontrolou USA, a tedy neslučitelná s vůlí národů Latinské Ameriky. A protože prý OAS není schopna respektovat kubánské hodnoty, zájmy a touhy po demokracii, navrhuje zdejší vláda vytvoření nové latinskoamerické organizace, avšak bez Spojených států.

Působení Kuby v organizaci bylo pozastaveno v roce 1962, tři roky po převratu Fidela Castra, a to na nátlak Spojených států, které s ní o rok dříve přerušily diplomatické styky.

OAS má kořeny v roce 1890, kdy byla založena Mezinárodní unie amerických republik, která se v roce 1910 přejmenovala na Unii amerických republik. Dnešní podobu organizace získala v roce 1948. Jejím cílem je posílení míru, bezpečnosti, vzájemného porozumění a spolupráce mezi národy západní polokoule.