Fischer: O dalším postupu s radarem rozhodne až nová vláda

Brusel - O osudu plánů na výstavbu amerického radaru v České republice se rozhodne až po předčasných volbách a sestavení nové vlády. Po setkání s šéfem Severoatlantické aliance Jaapem de Hoopem Schefferem to dnes oznámil český premiér Jan Fischer s tím, že jeho kabinet není v pozici, aby o radaru rozhodoval.

„Čekáme na ujasnění od nové americké administrativy,“ dodal Fischer s tím, že ratifikační proces smluv o radaru byl přerušen, nikoliv pozastaven. Předchozí vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) stáhla smlouvy ze sněmovny letos v březnu, protože v dolní komoře neměla dostatek hlasů pro jejich schválení. Fischer pak dodal, že další postup bude řešit až nová vláda po předčasných volbách.

ČR podepsala smlouvy o výstavbě radarové části americké protiraketové obrany v Brdech ještě s administrativou předchozího amerického prezidenta George Bushe. Nová administrativa v čele s prezidentem Barackem Obamou nyní celý projekt a jeho efektivnost i náklady analyzuje.    

Kromě protiraketové obrany se Fischer s šéfem NATO bavili třeba o zahraničních vojenských misích, prohloubení vztahů mezi aliancí a Evropskou unií a o přípravách setkání ministrů obrany, které se v Bruselu uskuteční ve čtvrtek a v pátek. Jednat se tam bude, jak dnes potvrdil i šéf aliance, mimo jiné o možnosti snížit počet vojáků v mírové misi KFOR v Kosovu.